Varme hotelgæster bliver kølet med havvand

København er førende på miljøvenlig fjernkøling - og der var god brug for den, da sommervarmen buldrede ned over os.

Det er en etableret del af bygninger i mange byer i udlandet - særligt de varme af dem. Grimme airconditionkasser, der sidder klistret fast på bygningerne for at køle beboerne ned. 

I København er kasserne ikke til at få øje på, men det betyder ikke, at alle bygninger er stegnde varme om sommeren.

Et stigende antal bygninger benytter nemlig fjernkøling - og det kommer blandt andet beboerne i nu 4.000 hotelværelser til gode.

- Hver dag pumper vi koldt vand fra Københavns Havn ind i HOFORs to store kølecentraler. Vi bruger kulden fra havvandet til at køle nogle store rør med vand i, som så sendes ud som køling til store offentlige- eller erhvervsbygninger, og flere af byens hoteller. Havvandet sendes selvfølgeligt ud i havnen igen, fortæller chef for Fjernkøling i HOFOR, Flemming Birck Pedersen. 

Flemming Birck Pedersen, chef for Fjernkøling i HOFOR, fortæller, hvorfor nedkøling med havvand er smart.

Det er både offentlige bygninger og erhvervsbygninger som hoteller, der har glæde af Hofors fjernkølingssystem. En af de kæder, der er med, er Scandic-kæden.

- Vi ser samarbejdet med HOFOR om fjernkøling som et stærkt bidrag til vores ambition (om mere bæredygtighed, red), fordi den skaber mulighed for, at vi kan nedsætte vores CO2-forbrug yderligere, siger Tage Holck, Scandics tekniske direktør i Danmark og fortsætter:

- Videre har fjernkøling den gevinst, at vi, i stedet for støjende maskiner, kan have miljøvenlige solceller på hotellernes tagflader, hvilket kan reducere vores elforbrug. Det er glædeligt for os, at vi sammen med HOFOR kan bidrage til at skabe grønnere løsninger.

Det er blandt andet flere af Scandics hoteller, Hotel Sanders, Hotel Herman K og en række Arp-Hansen hoteller, der er med i ordningen.

Havvand pumpes ind i Hofors to store kølecentraler, hvor det bruges til at nedkøle vand i rør, der ledes ud til de bygninger, som er med i systemet.
Havvand pumpes ind i Hofors to store kølecentraler, hvor det bruges til at nedkøle vand i rør, der ledes ud til de bygninger, som er med i systemet.
Foto: Hofor

Med 4.000 fjernkølede hotelværelser, så er der stadig mange hotelværelser, der ikke køles ned.

Brancheorganisationen Horesta oplyste tidligere på sommeren og midt i hedebølgen, at udenlandske hotelgæster brokkede sig over, at der ikke var aircondition på værelserne.

Men det ønske kan de godt skyde en hvid pind efter. I hvert fald, hvis det står til Horestas direktør,Katia K. Østergaard

- Vi er som udgangspunkt glade for varme her i landet - det må turisterne forstå. De må gå ned i receptionen og bede om en vifte og noget vand. Og være glade for, de ikke skal bede om paraplyer, sagde hun i den forbindelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik