Vagter i Kongens Have: Tilsvining og trusler en del af jobbet

Vagterne i Kongens Have må lægge øre til lidt af hvert, når de opfordrer folk til at huske deres skrald, som udgør et fortsat voksende problem.

For Ilija Banjas er det helt overordnet et godt sted at være vagt. Selv om medaljen har en bagside.

- Når man som jeg godt kan lide det grønne, er Kongens Have et skønt sted at arbejde, siger han, da vi møder ham til en snak om de store affaldsproblemer i haven. Problemer, som betyder, at Kongens have bruger flere penge på renhold end vedligehold, dvs. pleje af træer, planter, blomster og buske.

Et problem, som Ilija Banjas har meget svært ved at forstå:

- Det ville aldrig ske i Serbien, hvor jeg kommer fra. Der har folk meget mere respekt - både for omgivelserne og for de mennesker, som er ansat til at holde orden, siger han.

I følge Ilija Banjas tæller affaldssynderne både unge og ældre
I følge Ilija Banjas tæller affaldssynderne både unge og ældre
Foto: TV 2 Lorry

Når han og kollegerne opfordrer opfordrer folk til at huske deres skrald, bliver de ofte ignoreret eller decideret tilsvinet. Og der er tale om både unge og ældre mennesker:

- For eksempel var der en gruppe ældre mennesker – både mænd og kvinder, som opholdt sig på den der plæne i går, siger han, mens han peger på et lille græsareal tæt ved muren til Sølvgade:

- Jeg ville aldrig have troet, at de ville efterlade skrald. Det var rigtig meget skrald, de efterlod, siger Ilija Banjas.

quote - Det ville aldrig ske i Serbien, hvor jeg kommer fra. Der har folk meget mere respekt - både for omgivelserne og for de mennesker, som er ansat til at holde orden.

Ilija Banjas, Vagt i Kongens Have

Og ofte er vagterne udsat for deciderede trusler fra forskellige grupperinger:

- Det handler om magt. De vil ikke have, at nogen skal have magt over dem og fortælle, hvad de må og ikke må. Og det stammer fra deres opdragelse, tror jeg, siger Ilija Banjas.

Truslerne kan handle om at gøre dit eller dat ved vagtens forældre eller opsøge dem hjemme privat:

- De siger meget. Og er truende. Hvor ofte er det? Jeg skal huske at sige, at det gode er, at det ikke er hver dag. Men i hvert fald et par gange om ugen, siger Ilija Banjas, mens han afslutningsvis sender en tak til sine kolleger, havens renholdsmedarbejdere og samarbejdet med politiet.

De voksende bjerge af affald i Kongens Have i København har nået så stort et omfang, at der nu bliver brugt flere penge på at rydde op efter de besøgende end på at vedligeholde havens planter, busker og træer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere