Væggelusens værste mareridt: Buster og Storm finder bæsterne på fem minutter

En skadedyrbekæmper fra Herlev har taget kampen mod væggelus til et helt nyt niveau - og det skyldes de to hunde, Buster og Storm.

De gemmer sig om dagen, og om natten kommer de frem og bider os, så man vågner op til røde kløende knopper på kroppen.

De fleste kender til de ubehagelige væggelus, som folk typisk fragter med hjem fra ferien, og som kræver hjælp fra en skadedyrsbekæmper, når først de har fundet vej indenfor i hjemmets fire vægge.

Tommy Egebjerg Hansen fra Herlev har været skadedyrsbekæmper i godt 30 år, og han har utallige gange været ude og inspicere og sprøjte gift hos fortvivlede kunder, der har kæmpet forgæves mod de uindbudte gæster – og der er efterhånden ikke en bestemt højsæson for væggelus, for som han siger, ”så er de der hele tiden”.

Væggelusens værste mareridt

Men nu har Tommy Egebjerg Hansen fået et nyt våben mod de blodtørstige bæster, og det er de to hunde, cockerspanielen Buster og springerspanielen Storm, der er enhver væggelus’ værste mareridt.

Væggelusens livscyklus.
Væggelusens livscyklus.
Foto: Pestium.dk

Hanhunden Buster og tæven Storm er de første af deres slags, der er kommet til Danmark fra USA, hvor de i løbet af et år er blevet specialtrænet i mere end 1000 timer, så de på ingen tid kan opsnuse væggelus.

De to hunde ankom til Danmark for godt seks uger siden, og de firbenede specialister har allerede på rekordtid lettet arbejdet betragteligt for skadedyrsbekæmperen.

- Før vi fik hundene, var der ikke en garanti for at finde væggelusene, som kan gemme sig mange steder. Og bliver der ikke fundet noget, er det ikke sikkert, kunden vælger at få sprøjtet, og en måned senere er den så gal, fordi der alligevel viste sig at være væggelus, fortæller Tommy Egebjerg Hansen, der ejer Absolut Skadedyrsbekæmpelse i Herlev.

Væggelusens udvikling fra æg til voksen
Væggelusens udvikling fra æg til voksen

- De er virkelig effektive. Når vi tager hundene med ind i et værelse, kan de på fem minutter finde ud af, om der er væggelus eller ej. Og når de markerer, så er det 99,9 procent sikkert, at der er væggelus, og så kan vi virkelig koncentrere os om sprøjte ekstra de steder, siger han.

Hundene reagerer på den lugt, som levende væggelus afgiver. Når Buster snuser væggelus, står han op og sætter panden og snuden på stedet, mens Storm markerer ved at sætte sig.

Hanhunden Buster har fundet væggelus under en seng.
Hanhunden Buster har fundet væggelus under en seng.
Foto: Tommy Egebjerg Hansen

Specielt udvalgte hunde

Hundene er specielt udvalgt og har været igennem et gennemgribende helbredstjek for at undgå at lægge mange timers træning i en hund, der viser sig at have et dårligt hjerte eller dårlige hofter. Derfor er hundene et år gamle, når træningen starter, og de bliver så først udleveret, når de er fyldt to år.

- Det er langt fra alle hunde, der kan trænes op, som Buster og Storm er blevet det.  Ud over et godt helbred skal hunden også have det rette temperament, så den ikke er aggressiv eller bange. Den skal også kunne færdes omkring andre dyr, for det nytter jo heller ikke noget at komme ud til en kunde, der har en kat, hvor hunden så flegner helt ud, forklarer Tommy Egebjerg Hansen.

Her er Storm i færd med at snuse efter væggelus.
Her er Storm i færd med at snuse efter væggelus.
Foto: Tommy Hansen

Og det er to meget pligtopfyldende hunde, man har fået hjem, lyder det.

De arbejder stort set hver dag, og hvor det her i starten er omkring tre-fire timer dagligt, er det meningen at arbejdstiden senere skal skrues op på fem timer. De arbejder i 20 minutters, hvorefter de får 20 minutters pause, og sådan fortsætter det indtil fyraften.

Skal tilbage til USA og testes

Og så er der maden. Den får de nemlig først, når de har udført en opgave.

- Hvis de fik mad i en skål som almindelige hunde, så ville de hurtigt tænke, at der ikke er den store grund til at arbejde. Men de er meget dygtige og lystrer som en fjeder, der springer ud af en boks, forklarer Tommy Egebjerg Hansen.

Storm og Buster med deres respektive hundeførere.
Storm og Buster med deres respektive hundeførere.

Om et år skal hundene tilbage til USA, hvor de skal have et servicetjek hos opdrætteren. Der skal de igennem flere tests og prøver. Og det er ikke bare lige en loppetjans, som hundene let består, lyder det.

Der er meget arbejde. De skal hele tiden holdes i gang og trænes – og det gælder også i weekenderne. Vi er to hundeførere med hver vores hund. Og det er ikke bare lige noget, man skifter rundt på, for man lærer at kende og læse hinanden. Det er supervigtigt, at hunden ved, hvad du vil have. Så det er ikke bare noget, man sætter en anden mand til, forklarer Tommy Egebjerg Hansen.

Fakta om væggelus

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Affaldssortering

playCorona giver ekstra affald i Storkøbenhavn: - Der er opstået en pulterkammereffekt i hjemmene

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere