Våd sommer koster strandgæster: En halv million færre end sidste år

Fra Espergærde i øst til Hundested i vest har der i år været næsten en halv million færre på stranden i år sammenlignet med 2016.

Foto: Jens Nørgaard - Scanpix

450.000 gæster har denne sommer besøgt vores strande på en af Danmarks mest populære kyststrækninger fra Espergærde i øst til Hundested i vest, også kaldet Den Danske Riviera.

Et antal gæster, der kan synes af meget og som svarer til over to gange Odenses indbyggertal, men det er kun det halve af en normal sommers besøgstal på en million gæster.

Livredderne fra øst til vest på Nordkysten har dermed kigget langt efter bade- og strandgæsterne denne sommer, der så langt fra har budt på overflod af strandvejr. 

Læs også Flere spærrer for adgang til strand: Ejer dømt til at fjerne hegn

Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste er trods det markant lavere antal gæster på strandene denne sommer rykket ud til næsten lige så mange livredninger som sidste år. Vestenvinden skabte hestehuller og strøm.

Det skriver Helsingør Dagblad.

Det meget store fald i antallet af besøgende på strandene i 2017 har haft konsekvenser for de byer og lokalområder, der baserer deres indtægter på strandturismen.

- Hele sommeren har der været sammenlagt tre gode weekender på eksempelvis Hornbæk Strand, som jeg selv passer, fortæller cheflivredder John Mogensen fra Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste til Helsingør Dagblad.

De lokale beboere har dog benyttet mange af de pludseligt opståede korte solskinstimer til at få en dukkert og nyde stranden. 

- De gæster, vi har manglet i sommer, og som altså udgør over en halv million mennesker, er alle dem, der kommer længere væk fra og som kan se, at der er flere dage med godt vejr i sigte. De planlægger en udflugt og en hel dag på stranden. De kommer fra hele regionen. Men i år har vejrudsigterne altså holdt dem væk, siger John Mogensen.

Læs også 17-årig overfaldet på stranden: Politiet er på bar bund

Det er især strandene ved de største og ældste badebyer, Hornbæk, Tisvilde, Dronningmølle og Liseleje, der er gået glip af strandgæster i sommer.

- Denne sommers situation får os til at overveje, om vi har mulighed for at lægge lidt mere fleksibilitet ind i vores arbejdstider og den måde, vi holder åbent på strandene på. Det er et emne, vi vil tage op med politikerne inden næste sæson. Det vil jo være fint at kunne åbne strandene et par timer om aftenen, hvis solen pludselig viser sig, siger John Mogensen.

Selv om antallet af strandgæster har været markant lavere, så ligger antallet af livredninger stort set lige så højt som sidste sommer.

Sidste år rykkede Kystlivredningstjenesten ud 29 gange. I år har det været 24 gange. Ifølge John Mogensen skyldes det, at de mange dage med vestenvind har skabt hestehuller langs kyststrækningerne.

Ud over livredning hele sommeren står Nordsjællands Kystlivredningstjeneste for mange andre aktiviteter, blandt andet børnelivredning, Store Badedag og den traditionsrige Gys og Gus i Tisvilde 23. december.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik