Utilfredse københavnere vil ikke have højhus på posthusgrund

Den gamle postterminal på Bernstorffsgade i København skal rives ned. Men allerede nu er der stor debat om hvor højt og hvor tæt der skal bygges.

Posthusgrunden på Bernstorffsgade. Foto: TV 2 Lorry

I sommers sagde kritiske røster 'nej tak' til at få store højhuse i Rådhuspladsens baghave.

Sagen drejer sig om den gamle grå postterminal fra 1970'erne, som PostNord i 2015 solgte til en amerikansk kapitalfond og Danica Ejendomme. De nye ejere vil rive postterminalen ned og bygge nye erhvervsejendomme på grunden.

Stemmerne fra Borgerrepræsentationen resulterede i en kommunalplan for området, der blev vedtaget den 10. december 2015, hvor den maksimale byggehøjde blev fastlagt til 24 meter, mens bebyggelsesprocenten på grunden blev fastholdt på de 185 procent, der svarer til det nuværende omfang, som postterminalen dækker. 

Men nu skal borgerne i området igen spørges til bebyggelsesprocenten på grunden. Det skyldes et nyt forslag fra Københavns Kommunes Center for Byudvikling, som ønsker at ændre den nye kommunalplan.

- Det er mærkværdigt, at man i december vedtager en kommunalplan, og så kort tid efter er man klar til at lave den om igen, siger forfatteren Thomas Harder, der selv bor på Bernstorffsgade nær posthusgrunden.

Konkret handler forslaget om opførelse af tre højhuse på grunden, hvor det højeste når 100 meter - hvilket overstiger den nuværende plan med hele 76 meter.

Forslaget møder dog stor undren og utilfredshed blandt borgerne i området.

- Uanset hvor flotte bygningerne er hver især, så kan det kun gå galt, når man stabler dem så tæt sammen, som man vil gøre det her på grunden, lyder det fra Thomas Harder.

Ifølge Københavns Teknik- og Miljøborgmester, Morten Kabell, er løsningen på grunden ikke nødvendigvis højhuse.

- Jeg er som sådan helt tilhænger af, at vi fortætter byen. Men jeg er ikke tilhænger af bygge hvad som helst. Hvis det ikke har en ordentlig kvalitet, så stemmer jeg ikke for, lyder det fra borgmesteren.

Det bliver umiddelbart bakket op af gruppeformanden for Københavns Borgerrepræsentation, Lars Weiss.

- Det afhænger af, hvordan de her højhuse spiller sammen med det område, som de bliver placeret i, siger Lars Weiss (Soc.dem.).Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik