Uhyre sjælden Arne Jacobsen-sofa under hammeren

Auktionshus vurderer Jacobsen-sofaen, der blev specialdesignet til Novo-brødrenes chefkontor i 1935, til cirka en halv million kroner.

En vældig sjælden sofa designet af Arne Jacobsen skal inden længe under hammeren i København.

Auktionshuset Bruun Rasmussen oplyser således, at de har fået fingrene i en specialdesignet sofa fra arkitek-ikonets hånd.

Det drejer sig om Jacobsens "Novo"-sofa, der blev tegnet og udført i 1935 på bestilling af stifterne af Novo, brødrene Thorvald og Harald Pedersen.

Og prisen? Auktionshuset vurderer sofaen til mellem 400.000 og 600.000 kroner.

- Den har været svær at prissætte, fordi der kun findes ét andet eksemplar af sofaen, så det her er sandsynligvis den eneste, der nogensinde kommer til salg, siger Peter Kjelgaard, der er Bruun Rasmussens afdelingsleder inden for design fra det 20. århundrede.

Novo-sofaen fra 1935 af Arne Jacobsen.
Novo-sofaen fra 1935 af Arne Jacobsen.
Foto: Auktionshuset Bruun Rasmussen

Tegnet til Nova-brødrene

Sofaen blev designet som en del af en sofagruppe til chefkontorerne og mødesalen på Novo Terapeutisk Laboratorium og er det kun andet kendte eksemplar.

- Det er en meget særlig sofa, dels fordi det er noget af det allerførste møbeldesign, han lavede, og dels fordi der kun er et andet kendt eksemplar af den, forklarer Peter Kjelgaard.

Arne Jacobsen

Det andet eksemplar er forblevet hos en af efterkommerne til de to stiftere af Novo, oplyser Kjelgaard.

- Sofaen her stammer fra Novos kontor og var en del af bygningen, han tegnede til Novo. Det blev startskuddet på hans samarbejde med koncernen, hvortil han senere tegnede kantinen og den berømte myrestol, forklarerer han.

 
 
Foto: Auktionshuset Bruun Rasmussen

Ryger sandsynligvis og desværre udenlands

Går man rundt og tænker, at den skindbetrukne sofa af mahogni vil gøre sig fint i sommerhuset eller lignende, så må man se frem til hård konkurrence - især fra udlandet.

- Vi forventer ikke en stor skare af interesserede købere, men formentlig nogle få udenlandske købere. Vores erfaringer viser, at møbler som disse er enormt attraktive i udlandet, siger Peter Kjelgaard og nævner steder som New York og London som mulige destinationer for Arne Jacobsen-sofaen.

- Nu er det ikke op til mig at bestemme det, men man kan da godt ærgre sig over det, hvis et møbel som dette, der kun findes i to eksemplarer, sendes til udlandet. Men vores erfaring er, at møbler som disse oftest lander langt uden for Danmarks grænser.

Sofaen ryger under hammeren den 4. juni på auktionshuset i Bredgade i det indre København.

 
 
Foto: Auktionshuset Bruun Rasmussen

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere