Udsigt til stort flyttecirkus på Christiansborg

Valgets store op- og nedture for mange partier udløser større rokade af gruppeværelser på Christiansborg.

Det er ikke kun i ministerierne, at der skal holdes flyttedag i kølvandet på sidste uges dramatiske valg til Folketinget.

Også på Christiansborgs gange er der udsigt til et større flyttecirkus, når partierne skal finde sig til rette i de traditionsrige gruppelokaler efter valget, hvor flere partier fik nogle gevaldige øretæver, mens andre sejrede stort.

Om partierne kan indtage det ene eller det andet gruppeværelse kan måske lyde som petitesser.

Men som så meget andet på Christiansborg er placeringerne forbundet med både hakkeorden, størrelse og prestige, og derfor er det noget, der nu skal forhandles på plads mellem partierne.

Særligt samler interessen sig om de to naboer, når det gælder gruppeværelser, nemlig Venstre og Dansk Folkeparti.

De holder som de fleste andre partier til på "den røde gang" på 2. sal, der har sin egen restaurant, udsigt til Christiansborg Slotsplads, og hvor der også er en indgang til Statsministeriet.

I dag har valgets største taber - i hvert fald i mandatmæssig forstand - Venstre det store lokale, mens valgets helt store sejrherre, Dansk Folkeparti, residerer i et noget mindre lokale ved siden af.

Dansk Folkeparti gik 15 mandater frem og skal nu finde rum til 37 personer. Dem er der ifølge partiet selv ikke plads til i det nuværende lokale, så de kigger efter nyt tag over hovedet.

Om Venstres tab af 13 mandater til de nuværende 34 får betydning for deres placering, vides ikke.

Til gengæld virker SF's nuværende gruppeværelse - ligeledes på 2. sal - som lige lovlig omfangsrigt til de nuværende syv medlemmer.

Partiet indtog lokalet i 2007 ved at skubbe De Konservative ud. Dengang mistede De Konservative 10 mandater, mens SF fik 23 mandater efter et kanonvalg.

De Konservative var i forvejen Folketingets mindste parti, og ved valget i sidste uge skrumpede de yderligere til seks mandater.

Om det hæderkronede parti nu skal flytte igen, er foreløbig et åbent spørgsmål. Hvis partiet på ny skal ud af vagten, kan det komme på tale at flytte til et af de store enkeltmandskontorer, der er nogle stykker af på 2. sal.

Også De Radikale blev kløvet midt over af vælgernes økse, og partiet gik ved valget i sidste uge fra 17 til otte mandater.

Den modsatte vej gik det for partiet lidt længere nede af den røde gang, Liberal Alliance, der ved valget voksede fra ni til 13 mandater, og som således har overhalet de tidligere regeringspartier, SF og De Radikale.

At der skal rykkes rundt på værelserne skyldes også det faktum, at Alternativet bragede ind i Folketinget som nyt parti.

Det giver i sig selv et behov for en rokade, og da partiet med sine ni mandater desuden er større end både De Konservative, De Radikale og SF, er det naturligvis også interessant, hvor den nytilkomne får plads.

Det ventes, at partierne forhandler fordelingen af gruppeværelser på plads med Folketingets administration på torsdag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik