Udsatterådet i København svinger pisken: "Opprioriter socialområdet!"

Udsatterådet i København vil have opprioriteret det sociale område, og savner højere politiske ambitioner på vegne af de socialt udsatte borgere.

Formanden for Udsatterådet i København mener, at der skal flere midler til det sociale område i Københavns Kommune. Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Det er ingen hemmelighed, at Københavns Kommune er under pres, når det kommer til socialområdet.

Kritikken har, sommeren over, regnet ned over kommunens besparelser og service på området.

Vi kan se, når vi sammenligner med de andre store byer i Danmark, at København er den kommune, der bruger færrest penge overhovedet på området.

Peter Juul, formand for Udsatterådet i København

Nu er Udsatterådet i Københavns Kommune også ude med riven.

- Vi efterlyser, at det sociale område bliver prioriteret op. Vi er lidt trætte af at se på, hvordan man kan lave nye smarte cafelatte bydele, Formel 1 løb og bæredygtige cykelstier. Men hvad med at tage fat på det, der betyder noget? Nemlig at løfte det sociale område. Det er på tide, siger formanden for Udsatterådet i København, Peter Juul.

Udsatterådet er sat i søen af Københavns Kommune. Rådet har til formål at sikre, at udsatte borgere og fagpersoner bliver inddraget og hørt, når der bliver lavet indsatser og politik på området.

Serviceloftet bærer ikke skylden

Flere gange har de københavnske politikere givet det såkaldte serviceloft skylden. Serviceloftet styrer nemlig, hvor mange penge kommunerne må bruge på serviceudgifter.

Men det er ikke den eneste forklaring, mener Peter Juul.

- Serviceloftet er en del af problemet, og må løses for sig selv. Derudover er der så brug for, at man prioriterer det sociale område ud fra de penge, der rent faktisk er. Det vil sige, før man melder de overordnede økonomiske rammer ud, må man skære ned på de andre sektorer og løfte det sociale område. Det vil alt andet lige give bedre baggrund for at løse problemerne dér, forklarer han.

En dårlig forretning

Ifølge Peter Juul vil det blive en bekostelig affære, hvis Københavns Kommune fortsætter i samme spor.

- Vi kan se, når vi sammenligner med de andre store byer i Danmark, at København er den kommune, der bruger færrest penge overhovedet på området. På den lange bane er det jo en dårlig forretning, for de udsatte bliver dyrere og dyrere. Jo dårligere de bliver - desto større udgifter, siger Peter Juul.

Førstebehandlingen af budgetforhandlingerne er skudt i gang først i september i Københavns Kommune. Borgerrepræsentationens andenbehandling af kommunens budget finder hvert år sted i oktober måned.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik