Udbredt lægemangel: Nu beder København staten om hjælp

I et håb om at lokke flere læger til hovedstaden med flerlægepraksis søger Københavns Kommune over 21 millioner kroner fra regeringens pulje.

Københavns Kommune søger mere end 21 millioner kroner fra regeringens pulje til etablering af nye lægehuse, hvor flere læger kan have praksis sammen.

Nærmere bestemt søger kommunen midler til tre nye lægehuse, og de nye lægehuse håber Sundheds- og Omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling vil lokke 15 praktiserende læger til hovedstaden. 

quote Vi mangler 72 læger i København

Sisse Marie Welling, Sundheds- og Omsorgsborgmester

- Vi har jo oplevet, at København fuldstændig har lukket for tilgang til de 300 læger, vi har haft, store dele af sidste år. Vi er simpelthen nødt til at tiltrække nogle flere læger til byen, og det er målet med at søge penge til at lave nogle større lægehuse, så vi kan få flere læger i København, siger hun og uddyber:

- Vi mangler 72 læger i København, for at vi kan sørge for, at det er muligt at komme til en helt almindelig læge. Det har en kæmpe social slagside, når man ikke kan få en praktiserende læge. Og derfor er det mit ansvar som borgmester i København at sikre, at københavnerne får en ordentlig lægedækning.

Regionen bakker op om flerlægepraksisser

Og det er ikke kun Københavns Kommune, der mener, at de nye lægehuse er en god idé. Region Hovedstaden er også meget begejstrede for muligheden og har selv sendt ansøgninger om det samme to gange tidligere. Derfor bakker de fuldt op om kommunens idé.

quote Vi ønsker jo, at vores borgere i region hovedstaden skal have den bedst mulige lægedækning

Qasam Nazir Ahmad, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden

- Vi ønsker jo, at vores borgere i Region Hovedstaden skal have den bedst mulige lægedækning, og den bedste måde at gøre det på, er hvis vi får etableret nogle moderne sundhedshuse. Det er det, vi ønsker, og derfor bakker vi op om det, siger Qasam Nazir Ahmad (AL) regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden.

Københavns Kommune har søgt om millioner fra staten til tre nye lægehuse for at få bugt med den massive lægemangel.

Og netop med de her moderne sundhedshuse, håber borgmesteren, at særligt de yngre læger vil tiltrækkes. Her har de nemlig mulighed for at indgå i et lægefælleskab.

- Vi skal tiltrække flere af de yngre læger, men de ønsker altså ikke at sidde i en solopraksis, som er det, man kan tilbyde i København. De vil gerne være i lægefællesskaber, siger Sisse Marie Welling.

Lægemangel i Region Hovedstaden

Lige nu står knapt 4000 københavnere uden egen læge, ifølge tal fra Praktiserende Lægers Organisation. Og kigger man på hele hovedstadsområdet mangler mere end 6.000 personer egen praktiserende læge. Det er tæt på en fordobling i forhold til 2018, hvor godt 3.500 manglede læge.

De mange københavnere har siden efteråret 2018 været tilknyttet en af de midlertidige praksisklinikker på Amager Hospital og Frederiksberg Hospital.

Praksisklinikkerne er etableret for et år af gangen, så de forventes at lukke igen til oktober 2019. Det betyder også, at der må arbejdes hurtigt for at finde alternative løsninger på lægemanglen.

quote 70 procent af alle læger i landet har lukket for tilgang, og det siger lidt om det problem, vi står med

Sisse Marie Welling, Sundheds- og Omsorgsborgmester

Og selvom Sisse Marie Welling mener, at opførsel af tre nye lægehuse er et skridt på vejen til at løse problemet, så er der særligt en ting, som er helt essentiel for, at lægemanglen mindskes.

- Vi har gjort opmærksom på overfor regeringen, at der skal uddannes flere praktiserende læger, hvis vi skal kunne løse det her, fordi jeg mangler læger i København, men det er der også rigtig mange af mine kolleger i hovedstadsområdet, der gør. Og for den sags skyld i resten af landet. 70 procent af alle læger i landet har lukket for tilgang, og det siger lidt om det problem, vi står med, siger Sisse Marie Welling.

Ud over de mere end 21 millioner kroner fra regeringens pulje, vil Københavns Kommune også selv bidrage med godt syv millioner kroner til lægehusene.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere