Uberchauffør i følelsesladet farvel: Pengene gik til børnenes ferie

Flere chauffører fortæller om deres oplevelser med Uber i en række afskedsvideoer på Facebook.

Rene er 44 år. Han er ansat i Københavns Kommune, hvor han arbejder med udviklingshæmmede, og så kører han Uber for at tjene lidt ekstra penge, som han blandt andet bruger på sine to børn, som bor hos ham hver anden uge. 

Alt dette får man at vide i en video, som Uber har delt på Facebook påskelørdag med hashtagget #takforturen. 

- Når man tager på ferie som enlig forsøger, så skal man selv dække hele udgiften. Det er ret omkosteligt at tage på ferie med sine børn, og derfor har man brug for at få lov til at lave lidt ekstra. For at få lov til at give sine børn de oplevelser, siger han blandt andet, mens klaveret spiller i baggrunden.

Rene er én af flere chauffører, hvis historier er delt på Facebook, som en del af Ubers afskedskampagne før lukningen af kørselstjenesten den 18. april. 

Han har ingen forhåbninger om, at hans video vil eller kan ændre den beslutning, men han håber, at den kan forlænge debatten og gøre opmærksom på, hvor dumt det her er, forklarer han TV 2 Lorry, som er med på medhør i hans bil.

Det er nemlig allersidste lørdag, hvor Rene kan køre rundt i hovedstaden som Uberchauffør.

- Jeg håber, at politikerne kan se, hvad der bliver lukket ned for her. Jeg håber på, at samfundet åbner op i fremtiden i stedet for at lukke ned. Det kan ikke være rigtigt, at man har noget så godt, og så vælger man at ødelægge det, siger han. 

- Vi er ved vejs ende for mit vedkommende i det her koncept. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tusinde tak, siger Rene blandt andet i Ubers kampagnevideo.
- Vi er ved vejs ende for mit vedkommende i det her koncept. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tusinde tak, siger Rene blandt andet i Ubers kampagnevideo.
Foto: Uber

Et flertal på Christiansborg meddelte i starten af februar, at der var aftalt en ny taxilov.

Loven ophæver begrænsningen på antallet af taxaer, men til gengæld fastholdes og skærpes andre krav. Blandt andet skal biler have sædefølere og taxametre, så Skat bedre kan kontrollere indtjeningen. 

Det er disse regler, der er blevet Ubers død. 

- Nu vil jeg ikke lægge hovedet på blokken, men tror ikke på, at nogen andre brancher her i landet har så beskyttet et monopol som taxaselskaberne. I stedet for at bekrige Uber, burde de da se på, hvordan de kan blive konkurrencedygtige, siger Rene til TV 2 Lorry. 

Han vil ikke oplyse, hvor meget han har kørt eller betalt i skat, for han mener, det er irrelevant for diskussionen.

Rene ved endnu ikke, om han vil finde et nyt deltidsjob, når Uber lukker den 18. april. Han kan godt klare sig uden den ekstra indtjening, men der vil blive mindre til børnene, siger han.
Rene ved endnu ikke, om han vil finde et nyt deltidsjob, når Uber lukker den 18. april. Han kan godt klare sig uden den ekstra indtjening, men der vil blive mindre til børnene, siger han.
Foto: Uber

Kan du forstå, at Uber er blevet kritiseret for, at chaufførerne ikke betaler skat?

Ja. Taxibranchen har brugt det her argument, og det gør de jo, fordi branchen er ved at lukke ned. Retorikken har været skarp, men jeg vil ikke hoppe med på den vogn. De skal have lov til at mene, hvad de vil, ligesom jeg må have min mening. Men med hensyn til skat, så har Uber samarbejdet og udleveret oplysningerne. Det er let at se, hvem vi er, og dermed tjekke om vi betaler. Er du bager, frisør eller håndværker, så er der jo også masser af muligheder for at arbejde sort. 

Mener du, at Uber har gjort nok for at imødekomme de danske krav?

-  Jeg tror, at Uber kunne have hoppet og danset, og det ville stadig ikke få politikerne til ændre holdning. Det er utroligt, at man ødelægger konkurrencen. Taxaselskaberne burde have forsøgt at minimere deres egne omkostninger og hæve deres serviceniveau selv. Jeg har ikke ondt af taxabranchen. 

Skal man have ondt af dig?

- Nej. Jeg skal nok klare mig. Det drejer sig ikke om mig som person. Videoen er lavet for at skabe debat. Det skal man ikke undervurdere. Og debat får man gennem følelser. Men jeg synes, det er synd for samfundet. Det er sådan, jeg har det. Man skal ikke gøre alt for at stoppe samfundets udviklingen. 

Ubers video med Rene kan ses her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik