Uber-chauffører får store bøder i byret

Fire Uber-chauffører skal sammenlagt betale knapt 700.000 kroner i bøde.

Fire tidligere Uber-chauffører får store bøder for ulovlig taxikørsel, oplyser Københavns Byret.

Anklageren krævede de fire mandlige chauffører idømt bøder på henholdsvis 590.000, 130.000, 70.000 og 45.000 kroner.

Byretten vurderede, at Uber-turene, der er kørt mellem 2014 og 2015, skulle takseres til 486.500 kroner, 110.000 kroner, 60.000 kroner og 40.000 kroner for de fire tiltalte.

Det svarer nogenlunde til det beløb, som chaufførerne skulle have tjent på deres ture. 

Forsvarer overvejer at anke

Chaufførerne optrådte på en skatteliste fra Uber i Holland, der er blevet udleveret til de hollandske myndigheder i forbindelse med en skatterevision. 

Deres forsvarer Eddie Omar Rosenberg Khawaja har i retten argumenteret for en frifindelse, fordi man ikke mente, at skatteoplysningerne kunne bruges i en straffesag.

Han vil nu gå i tænkeboks om mulig anke. Han mener ikke, at bødestraffen står mål med det, de har gjort, udtaler han ifølge Ritzau.

- Men vi skal nærlæse dommens præmisser, før vi beslutter, om vi skal tage sagen videre til landsretten, siger han.

Har har tidligere fremhævet, at der indtil 2016 var stor usikkerhed, om Uber var lovlig i Danmark.

Trafikstyrelsen meldte Uber til politiet helt fra start. Men samtidig fik selskabet hjælp til at etablere sig af Udenrigsministeriets Invest in Denmark.

Masser af danskere får nu bøder

Uber har oplyst, at der har været 200.000 registrerede brugere af deres tjeneste i Danmark. Og man forventer, at dagens domme kan få konsekvenser for en lang række andre tidligere chauffører.

Siden de fire chauffører blev sigtet i marts og senere tiltalt, har Københavns Politi over de senere måneder sigtet yderligere 1500 chauffører i alt.

De risikerer nu at modtage bøder med posten. 

3F: "De er skyldige i en af de syv dødssynder"

3F København, der blandt andet repræsenterer de københavnske taxi-chauffører, er yderst tilfredse med dommen, skriver Fagbladet 3F. 

- Det er selvforskyldt. De har gjort sig skyldige i en af de syv dødssynder, når de har været så grådige, at de har tjent styrtende med penge på at køre taxakørsel i deres egen Fiat Skrammel uden at betale en krone i skat, siger faglig medarbejder Bo Weye Hansen.

- Vi har som branche været fuldstændig mundlamme over, at man kunne bruge en applikation på sin telefon til at køre rundt og lege taxa - uden at man blev straffet for det, siger han til Fagbladet 3F.

HISTORIEN OM UBER

* Uber er et amerikansk koncept med hovedkvarter i San Francisco. Samtidig er Uber registreret i Holland.

* Ordningen går ud på, at kunden via sin mobiltelefon bestiller en kørsel, der i gennemsnit er 20 til 30 procent billigere end en tur med taxa.

* Før afhentning får kunden en besked med foto af chaufføren og dennes navn samt bilens registreringsnummer.

* I december 2011 blev Paris den første by uden for USA, hvor Uber blev lanceret.

* Uber findes i over 70 lande og 633 byer ifølge selskabets hjemmeside.

* Den er dog ulovlig flere steder. Blandt andet i Danmark, hvor Uber kom til i 2014. Det stoppede dog 28. marts 2017, hvor Uber meddelte, at det var slut med at drive virksomhed i Danmark.

* Ubers service presser taxabranchen. Eksempelvis er antallet af daglige ture for New Yorks taxaer faldet løbende siden Ubers indtog.

* Ifølge Uber er der tale om en samkørselsordning, hvor private bilejere stiller sig til rådighed og kan bestilles til en tur, hvor chauffør og passager efterfølgende deler omkostningerne.

* Men ifølge flere domme i det danske retssystem er Uber ulovlig taxikørsel.

Kilder: Uber.com, Børsen, Information, Fagbladet 3F.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik