Ubådskender: De kan overleve mindst 24 timer i ubåden

Det er muligt for to personer at overleve mindst 24 timer i en ubåd på bunden af vandet, siger ubådskender.

00:17

Video: alarm112danmark.dk

Fredag formiddag er en større eftersøgning i gang for at finde ubåden UC3 Nautilus, som blev meldt savnet natten til fredag.

Hvis ubåden befinder sig på bunden af havet, har den ikke mulighed for at udsende et nødsignal for at vise sin position.

Sådan fortæller Christoffer Meyer, som selv har været med til at bygge ubåden.

- Der er en radio om bord, men ubåden skal være tæt på overfladen, for at den virker. Er den neddykket bare få meter, så kan vi ikke få kontakt med hende.

- I den her situation, hvor forfærdeligt det end må være, så må de to mennesker bare væbne sig med tålmodighed og vente på, at de bliver fundet. 

Læs også Helikoptere søger efter kendt opfinder forsvundet i ubåd

Om bord med svensk journalist

Ud over ubådsejeren er en journalist om bord. Ifølge den svenske avis Sydsvenskan er der tale om en skånsk journalist, som skulle skrive en reportage om ejeren.

Christoffer Meyer forklarer, at det er muligt for to personer at overleve mindst 24 timer i ubåden, før luften bliver usund.

Det er desuden muligt at redde sig selv ud af en luge i ubåden. Men det vil ifølge Christoffer Meyer være den "absolut sidste udvej".

- Hvis man skal ud, mens ubåden er under vandet, så vil det kræve, at man fylder ubåden op med vand. Ellers vil trykket være for stort til, at man kan få lugerne op, siger han. 

Læs også Forsvaret: Har du oplysninger om ubåden?

Tror, han er tæt på

Christoffer Meyer beskriver ejeren som en meget erfaren sejler, som kender ubåden ud og ind.

Det ville undre ham meget, hvis han var taget på en længere tur med ubåden, for det gør han normalt aldrig. Sædvanligvis sejler han lige omkring Københavns Havn eller ude omkring Hven eller Flakfortet.

Christoffer Meyer talte sidste gang med ubådsejeren omkring 19.30 torsdag. Han nævnte ikke, at han var på vej ud i ubåden med en journalist.

Det var journalistens kæreste, der meldte de to personer savnet natten til fredag klokken 02.30.

Artiklen er opdateret. Vi har tidligere fortalt ubådsejerens navn, men har nu slettet det, fordi han er sigtet for drab.

Læs også Stor brand på Frederiksberg: Beboere på gaden i nattøj

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik