Tusindvis risikerer at blive sat på gaden

Socialforvaltningen i København vurderer, at flere tusind må gå fra hus og hjem, når et nyt kontanthjælpsloft træder i kraft 1. oktober.

Om en måned vil tusindvis af borgere få svar på, hvormange penge de mister som følge af regeringens nye kontanthjælpsloft. Konkret forventer Socialforvaltningen af godt 6000 Københavnere vil blive ramt, og det vil formentlig betyde, at fogeden får travlt. 

- Der er en væsentlig risiko for, at reduktion i sociale ydelser fører til, at de berørte  borgere ikke længere har råd til at fastholde den nuværende bolig. Udsættelse fra boligen kan udgøre starten på en større social deroute for borgeren, skriver Socialforvaltningen. 

Ydelserne med det nye kontakthjælpsloft er kompliceret matematik, der afhænger af modtagerens boligsituation og familieforhold. En enlig kontanthjælpsmodtager med et barn og en husleje på 7000 kr. vil miste 2.800 kroner hver måned svarende til 30 procent af det månedlige rådighedsbeløb, viser beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 

Jo dyrere en bolig man bor i, desto større vil tabet være med det nye loft. Derfor rammer det ekstra hårdt i København, hvor boligpriserne er høje. 

- Loftet rammer hårdt i hele landet, men særligt i København forventer vi, at mange ikke længere kan betale deres husleje. I værste fald ender det med, at folk må udsættes. Det bekymrer os, for vi har siden 2010 arbejdet målrettet for at reducere antallet af udsættelser, og det er faktisk lykkedes. Vi er bange for, at kurven vender nu. Jeg frygter, at 14. september bliver en sort dag for mange, når de får besked om deres nye ydelser, siger Palle Adamsen, formand for Danmarks Almene Boliger, som repræsenterer 530 almene boligorganisationer. 

Socialforvaltningen i København forventer at få ekstra travlt, så snart borgerne får besked om, hvor stor en del af deres ydelse, de mister. Samtidig regner de med, at kontanthjælpsloftet bliver dyrt for kommunen, når der skal punges ud til midlertidige boliger til dem, der må gå fra hus og hjem, og når der skal ydes støtte til de udsatte borgere. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere