Trusler, tilråb og hashhandel: 5 millioner skal gøre Folehaven tryg

I et større boligområde i Valby føler mange sig usikre. Nu skal flere forskellige midler i brug for at rette op på det.

Butikstorvet, som ligger få meter fra boligforeningen 3B i Folehaven, har de seneste år været domineret af en gruppe unge, der har skabt stigende utryghed blandt beboerne i området. 

Maria Elborg Noer
Maria Elborg Noer
Foto: TV 2 Lorry

quote Det er sådan, at folk ikke har lyst til at være her og ikke har lyst til at udtale sig, fordi de er bange for tilråb eller andet efterfølgende.

Maria Elborg Noer, sekretariatsleder af den boligsociale helhedsplan i boligforeningen 3B

Truende adfærd, tilråb og åbenlys hashhandel har gjort torvet til et sted, som mange simpelthen ikke har lyst til at opholde sig.

- Beboerne er rigtig utrygge herude, og det har de været i mange år. Det er sådan, at folk ikke har lyst til at være her og ikke har lyst til at udtale sig, fordi de er bange for tilråb eller andet efterfølgende, siger Maria Elborg Noer, der er sekretariatsleder af den boligsociale helhedsplan i boligforeningen 3B.

Ifølge en Tryghedsundersøgelse lavet af Københavns Kommune svarer 20 procent af beboerne, at de føler sig usikre i Folehaven. Det har fået kommunen til at gribe til handling.

I samarbejde med Københavns Politi, SSP og boligselskabet 3B er der vedtaget en såkaldt tryghedsplan, der skal gøre Folehaven tryggere for beboerne. 

Fra lommepenge til bedre belysning

Jeppe Grønholt-Pedersen
Jeppe Grønholt-Pedersen
Foto: TV 2 Lorry

Tryghedsplanen løber over de næste fire år, og til det har Københavns Kommune hvert år afsat knap 900.000 kr. til en hel række tiltag: 

- Det er flere og bedre fritidsaktiviteter til de unge, endnu flere gode lommepengejobs, der forhåbentlig få de unge fra gaderne, og så afsætter vi en byrumspulje på over 400.000 kr., som lokale beboere og foreninger kan søge til eksempelvis gadefester, nyt byrumsinventar eller bedre belysning, siger Jeppe Grønholt-Pedersen, der er kontorchef i Sikker By i Københavns Kommune.

En del af tryghedsplanen, der allerede er taget i brug i både Tingbjerg og Urbanplanen på Amager, er også et tæt samarbejde med beboerne, hvor man løbende måler på resultaterne.

I boligselskabet 3B i Folehaven håber man, at det nye samarbejde i fremtiden vil gøre området omkring butikstorvet til et sted, hvor beboerne har lyst til at opholde sig.

- Rigtig mange føler sig utrygge omkring torvet, men hvis vi kan få skabt nogle aktiviteter, som gør, at det kan tiltrække nogle folk fra alle aldersgrupper, så håber vi på, at det kan skabe mere liv og tryghed, siger Maria Elborg Noer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jørgen Olsen Fredens Havn

- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Rækkehuse i Tingbjerg

Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere