Tre års kamp: Handicappet vinder over universitet

En jurastuderende har vundet en sag i Ligebehandlingsnævnet over Københavns Universitet. Hun håber, at afgørelsen kan sætte fokus på psykiske handicaps.

Der skulle gå næsten tre år, før en jurastuderende ved Københavns Universitet fik medhold i sin dispensationssag.

Lang tid før sommereksaminerne i år 2013, på det Juridiske Fakultet i København, indsendte Julie Højlund Nicolajsen en anmodning om dispensation til længere forberedelsestid ved de kommende eksaminer.

Det gjorde hun, da hun lider af det psykiske handicap ADD (Attention Deficit Disorder), som gør det svært for hende at holde koncentrationen i længere tid ad gangen.

I første omgang fik hun afslag fra det Juridiske Fakultet med den begrundelse, at hendes 'handicap ikke var stort nok'.

- Jeg var i mit jurastudium blevet bekendt med ligebehandlingsnævnet, så jeg vidste godt, at det ikke kunne være rigtigt. Men jeg havde ikke vidst noget om det, hvis ikke det var for kurset Diskriminerings- og Ligestillingsret, som jeg havde på min bachelor, siger Julie Højlund Nicolajsen onsdag til TV 2 Lorry.

Derfor indsendte den jurastuderende i starten af juni 2013 en generel klage over eksamensreglerne på fakultetes bacheloruddannelse.

Det endelige svar faldt først et år efter og slog fast, at reglerne ikke var i strid med ligebehandlingsreglerne.

Det var Ligebehandlingsnævnet dog ikke enige i. Her prøvede Julie sin klage den 12. februar 2015, der argumenterede for, at hun med et psykisk handicap, blev forskelsbehandlet i forhold til personer med et fysisk handicap. 

 Og den 7. december sidste år modtog hun så den opløftende afgørelse om, at hun havde vundet sagen.

- Jeg blev selvfølgelig glad. Men jeg var alligevel meget overrasket over, at jeg vandt. Jeg havde en vished om, at det her var i strid med ligebehandlingsnævnet, men tænkte alligevel, at KU måske kunne dække sig ind på bagrund af noget egenbetemmelse og sådan noget - og så er KU en stor modstander, lyder det fra Julie Højlund Nicolajsen.

Selvom Julies sag er unik, opfordrer hun dog andre til at følge trop og trodse systemet, hvis man har en fornemmelse af, at noget ikke er rigtigt.

- Det er nemt og meget udramatisk at klage. Det er gratis og man kommer ikke til at spilde sin tid. Det var lidt noget rod på Københavns Universitet, men meget ligetil i Ligebehandlingsnævnet.

- Jeg tror, at man er opdraget til, at når der kommer en afgørelse på fint brevpapir fra KU, så tænker man 'sådan er det jo'. Men det kan godt betale sig at lytte til sin mavefornemmelse engang imellem, siger Julie.

Julie får dog ikke meget ud af sin egen klage. Siden 2013 er hun blevet bachelor og er nu igang med sin kandidatuddannelse i jura. Men kampen og afgørelsen er bestemt ikke spildt, fastslår Julie, der også lægger vægt på, at sagen betyder meget for hende.

- Det betyder alligevel noget for mig, fordi jeg ikke synes, at forståelsen for psykiske handicaps er særlig stor. Det her skaber fokus på psykiske handicaps – og det er der brug for.

- Jeg har endt med at stå frem, fordi hvis ingen kender til denne afgørelse, så kommer den ikke ikke til at betyde noget.  Kun på den måde kan afgørelsen skabe præcedens for fremtidige studerende, der har brug for dispensationer til deres eksaminer, konstaterer Julie Højlund Nicolajsen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik