Trafiktavler slukkes på motorvejene: "Det giver mere kø"

Onsdag begynder Vejdirektoratet at fjerne de elektroniske lystavler på hovedstadens motorveje. Borgmester frygter, det får konsekvenser for pendlerne.

Allerede fra på onsdag slukkes de elektroniske lystavler, der guider bilisterne på motorvejene i hovedstadsområdet med informationer om trafiksituationen.

Det gælder tavlerne over Køge Bugt Motorvejen, Motorring 3, Holbækmotorvejen, Helsingør Motorvejen og Frederikssundsmotorvejen.

Årsagen er, at Vejdirektoratet har fået fjernet nogle økonomiske midler fra den pulje, der oprindeligt financierede tavlerne.

quote Det vil have konsekvenser på vejene. Det kommer til udtryk i længere kø på motorvejen i myldretiden.

Charlotte Vithen, områdechef for trafikledelse i Vejdirektoratet

- Det vil have konsekvenser på vejene. Det kommer til udtryk i længere kø på motorvejen i myldretiden, siger Charlotte Vithen, områdechef for trafikledelse i Vejdirektoratet.

Tavlerne informerer trafikanter om køer, ulykker og ændrer hastigshedsbegrænsninger for at få trafikken til at rulle bedre.

- Tavlerne gør trafikken mere glidende. Vi får færre sammenstød, hvor folk kører op i hinanden bagfra, og vi undgår "stop and go"-kørsel, siger hun.

En evaluering af de elektroniske tavler fra 2015 viste, at bilisterne kom næsten 10 procent hurtigere frem på en strækning på 13 minutter med tavler.

Alligevel slukkes tavlerne. De  midlertidige puljemidler, der finansierede dem, er udløbet. Vejdirektoratet mangler 40 millioner kroner. 

Minister svigter pendlere

Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell, Enhedsl., er i det røde felt over, at pengene er fjernet, og at tavlerne derfor må slukkes.

Han mener, at transportministeren, Ole Birk Olesen, LA, svigter pendlerne ved ikke at genbevilge puljemidlerne. 

Her er et eksempel på de beskeder, som de elektroniske trafiktavler sender videre til bilisterne.
Her er et eksempel på de beskeder, som de elektroniske trafiktavler sender videre til bilisterne.
Foto: TV 2 Lorry

- Allerede i dag spilder pendlere og virksomheder tusindvis af timer på at holde i kø på motorvejene, og hvert år koster den omfattende spildtid samfundet mange milliarder, siger han.

- Der er tale om en meget lille besparelse, der vil få meget store samfundsøkonomiske konsekvenser. Derfor har jeg kun hovedrysten til overs for den manglende prioritering af området.

De elektroniske trafiktavler fjernes fra alle motorvejene, men forbliver ved særligt kritiske steder som eksempelvis Frederikssundstunnelen.

Vejdirektoratet understreger, at man fortsat kan få trafikinformation i radioen og sociale medier.

Vejdirektoratet løber fra en aftale

Morten Kabell er ikke bare vred over de forværrede forhold for bilisterne - han mener også, at Vejdirektoratet har snydt ham.

quote Der er tale om en meget lille besparelse, der vil få meget store samfundsøkonomiske konsekvenser. Derfor har jeg kun hovedrysten til overs for den manglende prioritering af området.

Morten Kabell, Københavns teknik- og miljøborgmester, Enhedsl.

Senere på året indvies Nordhavnstunnelen i forlængelse af Helsingørmotorvejen. Og i den forbindelse havde Københavns Kommune og Vejdirektoratet aftalt at dele udgifterne til elektroniske trafiktavler.

Men nu hvor puljemidlerne er udløbet har Vejdirektoratet trukket sig fra samarbjdet.

- Vi har hele tiden gjort kommunen opmærksom på, at puljemidlerne udløb, så jeg kan ikke genkende, at vi løber fra en aftale. Vi har tilbudt Københavns Kommune at købe tavlerne, men det har man ikke vendt tilbage på, siger Charlotte Vithen.