Trafikplan skudt i sænk: "De kunne have lyttet til os fra starten"

Københavns Kommunes trafikplan for indre Nørrebro er blevet kendt ugyldig, efter beboerne klagede over den. Nu risikerer den at blive skrottet.

En storstilet trafikplan for indre Nørrebro, der skulle gøre området mere trafiksikkert, er nu i fare for at kuldsejle.

Planen er ugyldig, lyder det fra Miljøklagenævnet.

quote Jeg tænker, at den tidligere borgmester sidder på en cykel et eller andet sted med røde ører.

Mikael Hansen, beboer

Det hele begyndte tilbage i 2015, da den daværende Teknik- og miljøborgmester, Enhedslistens Morten Kabell, drømte om at omlægge trafikken på Indre Nørrebro.

Kongstanken var, at biltrafikken skulle reduceres, og cyklister skulle tilgodeses. Men områdets beboere var ikke 100 procent begejstret for projektet. De følte sig tromlet af kommunen og demonstrerede blandt andet mod, at busruterne skulle omlægges og ind på kvarterets små sideveje.

Efter massive protester valgte politikerne på Københavns Rådhus at vedtage en alternativ trafikplan i 2016. Men inden da havde en borgergruppe indklaget sagen til Miljø- og Fødevarenævnet. Og nævnet slår nu fast i deres afgørelse, at kommunens trafikplan er ugyldig.

I den lokale frisørsalon på Rantzausgade er der blandede følelser over den længe ventede afgørelse fra miljøklagenævnet.
I den lokale frisørsalon på Rantzausgade er der blandede følelser over den længe ventede afgørelse fra miljøklagenævnet.
Foto: TV 2 Lorry

Det kan betyde, at den store plan, som skulle indføres til marts, nu risikerer at blive skrottet.

Det længe ventede afgørelse vækker blandede følelser blandt beboerne.

- Jeg tænker, at den tidligere borgmester sidder på en cykel et eller andet sted med røde ører, siger Mikael Hansen, der bor på Brohusgade.

- De kunne have lyttet til os fra starten, siger han.

Beboere er ambivalente

På den ene side er beboerne glade for, at klagenævnet giver dem medhold i deres klage mod Københavns Kommune.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at Københavns Kommune bliver irettesat, når de ikke følger lovgivningen. Og det er jo dét denne afgørelse slår fast, siger Mikael Hansen.

Mikael Hansen er en af de beboere, der mener, at kommunen i sin tid tromlede borgerne.
Mikael Hansen er en af de beboere, der mener, at kommunen i sin tid tromlede borgerne.
Foto: TV 2 Lorry

På den anden side er beboerne også lidt skuffede over at trafikplanen, som skulle skabe mere trafiksikkerhed i området, måske nu kuldsejler.

- Vi kommer til at sidde med resultatet af, at der ingen resultater er, siger Sebastian Eskerod, der driver frisørsalon i Rantzausgade.

Ekspert: "En klokkeklar afgørelse"

I afgørelsen fra klagenævnet står der, at Københavns kommune, i forbindelse med vedtagelsen af deres trafikomlægning på indre Nørrebro, manglede at foretage en miljøvurdering af blandt andet forureningen på Åboulevard.

Ifølge Peter Pagh, juraprofessor ved Københavns Universitet, er afgørelsen er klokkeklar.

- Når der ikke er gennemført en screening af, om der skal foretages en miljøvurdering, og beslutningen om ikke at foretage en miljøvurdering ikke er offentliggjort og begrundet, så er kommunens afgørelse ugyldig.

- Det vil sige, det er i modstrid med reglerne om miljøvurdering, og det betyder så også, at selve kommunens miljøplan er ugyldig, siger Peter Pagh til TV 2 Lorry.

Vil ikke stille op til interview

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til kommunens teknik-og miljøforvaltning. Vi ville gerne vide, hvad der nu skal ske med den storstilede trafikplan.

Men forvaltningen ønsker ikke at stille op til interview. I en mail skriver de dog, at de vil tage afgørelsen til efterretning og se nærmere på, hvilke konsekvenser den har for projektet.

Peter Pagh, juraprofessor ved Københavns Universitet, mener, at afgørelsen er klokkeklar.
Peter Pagh, juraprofessor ved Københavns Universitet, mener, at afgørelsen er klokkeklar.
Foto: TV 2 Lorry

Selvom beboerne har været med til at forhale sagen ved at klage, så mener de, at kommunen selv bærer ansvaret for, at trafikplanen risikerer at gå helt i vasken.

- Altså kommunen er selv skyld i, at vi er havnet her. Hvis de havde lavet et ordentligt stykke arbejde fra starten af, ville vi ikke have siddet her i dag, siger Mikael Hansen.

Frisør Sebastian Eskerod håber, at kommunen vil tage ved lære.
Frisør Sebastian Eskerod håber, at kommunen vil tage ved lære.
Foto: TV 2 Lorry

Han bakkes op af frisør Sebastian Eskerod.

- Jeg håber, at kommunen nu tager ved lære af det her og fremadrettet tænke, at de vil gøre det anderledes. Så de ikke igen ender op med at være så tæt på mål og så ikke bare skyde bolden til hjørne, men save den hele vejen ud af stadion, siger han.

Juraprofessor Peter Pagh siger, at Københavns Kommune ikke kan lave en ny miljøvurdering for så at køre videre med den vedtagede trafikplan.

Derfor skal kommunen ifølge Peter Pagh starte hele høringsprocessen forfra, hvis de ønsker at gennemføre projektet.

En storstilet trafikplan for indre nørrebro - der skulle gøre området mere trafiksikkert - er nu i fare for at kuldsejle. Planen er ugyldig, lyder det fra Miljøklagenævnet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Ny Ellebjerg. Olivas Borehoved 06. Foto Metroselskabet

Boremaskiner krydser byen - denne gang over jorden

elbusser københavn frederiksberg

14 buslinjer omlægges til el i 2022 – heriblandt to travle ruter i København

Sne veje

Flere trafikuheld i aftes - pas på isglatte veje her til morgen

øresund helsingør helsingborg

Skåne vil bygge fire tunneler mellem Helsingør og Helsingborg

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere