Trætte af spareplan: Her bryder gymnasiekor ud i døds-sang

På Sankt Annæ Gymnasium vil de ikke være med mere. De har fået nok af spareplaner. I dag sang et sortklædt kor "Requiem for den gode undervisning"

Gymnasieeleverne aktionerede i dag flere steder - her i vores område.

Eleverne protesterer over, at der nu er lagt op til at skære mange millarder på uddannelse. Charlie Høyer går på Sankt Annæ Gymnasium og er med til at aktionere i dag. Han håber, at besparelserne bliver droppet. 

- Vi har nået smertegrænsen i forhold til vores uddannelsessystem. Vi kan simpelthen ikke spare mere. Det kommer til at gå ud over undervisningen. Vi får dårligere undervisning.  Det er derfor vi gør det her.   

quote  Vi har nået smertegrænsen i forhold til vores uddannelsessystem. Vi kan simpelthen ikke spare mere.

Charlie Høyer,  Elevrådsrepræsentant, Sankt Annæ Gymnasium

Undervisningen blev nedlagt blandt andet på Sankt Annæ Gymnasium i Valby.

Et sortklædt kor sang "Mozarts Requiem". For på den måde at understrege det forkerte i at spare.

Sangen til Mozarts gamle requiem-noder var skrevet til lejligheden. Med fortællingen om, at den gode undervisning er død.

Men at der stadig er håb om at vække den til live igen. At den kan rejse sig fra støvet.

Sangen har fået titlen "Requiem for den gode undervisning".

Elever: Man kan ikke spare mere

Det er elever, lærere og ledelse er gået sammen om protesten. Blandt andet fordi de mener, at de har nået en smertetærskel - og at man ikke kan spare mere.

Lærere og elever på Sankt Annæ Gymnasium oplever, at der i dag er mindre tid til forberedelse og også færre timer til at give eleverne feed back på deres opgaver. Signe Westergaard undervsier i fransk, dansk og billedkunst.

- Problemet er, at man skærer i lærernes forberedelsestid. Så der er mindre forberedelse til alle fag. Der er også mindre tid til at rette opgaver. Og det går ud over den dedikerede, omsorgsfulde lærer. Så relationen mellem lærer og elev bliver svækket. 

quote Problemet er, at man skærer i lærernes forberedelsestid. Så der er mindre forberedelse til alle fag. Der er også mindre tid til at rette opgaver.

Signe Westergaard Lund, gymnasielærer, fransk, dansk og billedkunst

Risikerer at gå ud over kreative fag

Derudover mener lærere, ledelse og elever,  at de nye sparekrav vil gå ud over de kreative fag.

Fag som ifølge lærerne er nødvendige. For at eleverne kan blive dannet - og få andre metoder til at lære og finde nye løsninger.

Og at det vil ramme særligt hårdt på et gymnasium som Sankt Annæ. Fordi eleverne her har mange af den slags fag. Gymnasielærer Signe Westergaard Lund ser aktionen som et opråb.

- Det handler om det danske samfunds fremtid. Om hele grundlaget for dannelse. Det kan vi ikke tåle at miste.  Så bliver Danmark fattigere. Vi mister også evnen til at  konkurrere, og den innovation som vi står for.

Spareplan på mange millarder

Det er via Finansloven indtil videre foreslået, at man samlet set sparer adskillige millarder på undervisning.

Målet er at spare på gymnasiernes kunstneriske fag, som blandt andet musik.

Og i stedet satse mere på de naturfaglige fag. Som fysik, kemi og matematik.

Efter elevernes og lærernes korsang med "Requiem for den gode undervisning",  gik eleverne ud til klasserne og blokerede for lærerne. Så de ikke kunne komme til at undervise.

Senere mødtes eleverne på Sankt Annæ Gymnasium med andre elever fra gymnasier i Hovedstadsområdet. Gymnasieeleverne fra flere gymnasier mødtes i løbet af eftermiddagen på Halmtorvet. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik