Topadvokat foreslår mægling i bandekonflikt

Det banede vejen for fred under rockerkrigen i 90'erne. Nu er tiden så kommet til at tage samme middel i brug i bandekonflikten, mener topadvokat.

For  20 år siden, da rockerkrigen rasede mellem Hells Angels og Bandidos, var forholdet mellem de to stridende parter blodigt, betændt og præget af den ene brutale hævnaktion efter den næste, ligesom vi også i dag ser det i den københavnske bandekonflikt.

Senest gik endnu et bandeskyderi udover uskyldige, da en tilfældig kvinde og en mand blev ramt af skud på Nørrebro. 

Den kendte topadvokat Thorkild Høyer gik under rockerkrigen i 90’erne ind og mæglede mellem Hells Angels og Bandidos, og som bekendt begravede begge rockergrupperinger stridsøksen.

Nu er tiden så kommet til at gøre det samme mellem banden Loyal To Familia (LTF) på den side og de bander og grupperinger, der er i Københavns Nordvestkvarter og Husum.

- En succesfuld mægling kræver selvfølgelig, at grupperne er indstillede på det. Første skridt er at få dem til at indse, at de selv har en interesse i at få stoppet konflikten. Der er ingen vindere, hvis konflikten fortsætter. Der er kun tabere. Dem selv og hele samfundet, siger Thorkild Høyer til BT.

Anderledes magtstrukturer

Han mener, at grupperne har åbenbare interesser i at nedlægge våbnene og slutte fred.

- For det første er de lige nu udsat for massiv politiovervågning. For det andet bliver uskyldige ramt. For det tredje er der en risiko for, at de kommer i fængsel eller bliver udvist af landet, siger han til BT.

Advokat Thorkild Høyer mener, at de stridende  københavnske bander har åbenbare interesser i at nedlægge våbnene.
Advokat Thorkild Høyer mener, at de stridende  københavnske bander har åbenbare interesser i at nedlægge våbnene.
Foto: Rune Evensen, Scanpix

Han pointerer dog samtidig, at banderne i dag er mere løst organiseret end rockerklubberne. Men selvom de interne magtstrukturer ser anderledes ud, er øvelsen den samme ifølge Thorkild Høyer.

Hestens hoved skal nikke ja

De stridende parter skal finde en mægler, de har tillid, og dernæst skal stridspunkterne identificeres. Først da kan man afsøge de nødvendige løsninger, der skal til, hvis parterne skal slutte fred.

Mæglingsprocessen kræver dog, at politiet, PET og Justitsministeriet bakker op, og at den pågældende mægler får adgang til de ledende medlemmer - også hvis de sidder fængslet. 

quote Hvis hestens hoved ikke nikker ja, sker der ingenting.

Thorkild Høyer, advokat.

- En mægler skal have adgang til lederen af LTF, Shuaib Khan, som er varetægtsfængslet. Hvis hestens hoved ikke nikker ja, sker der ingenting, siger Thorkild Høyer. 

Positiv overborgmester

Københavns Overborgmester Frank Jensen hilser forslaget velkomment.

-  Men det betyder ikke, at de, som har begået kriminalitet for banden, skal slippe for straf, siger Frank Jensen til BT og understreger, at det er politiets opgave 'at holde banderne nede'.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) oplyser over for BT, at politiet fortsætter indsatsen mod banderne med ekstra patruljering, mobile politistationer og hjælp fra Forsvarets fly og helikoptere.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Efterlyst mand

23-årig mand anholdt og sigtet for voldtægt i Nordsjælland

Indsats ved Buresø

Stort samarbejde skal sikre nye brandbiler til Nordsjælland

Ambulance

Voldsom arbejdsulykke - mand faldt seks meter ned

klam fyr

Politiet efterlyser mand, der holdt kvinde fast - havde muligvis seksuelt motiv

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere