Tivoli søger minigardere: "Kan du stave dit navn baglæns?"

Tivoligarden er på udkig efter nye aspiranter til den røde uniform. Vi har fulgt en af de yngste ansøgere.

6-årige Fritz Ernst Seehusen drømmer om at marchere gennem Tivoli med bjørneskindshue på. Foto: Annie Aurby

Tivoligarden tester i øjeblikket unge håbefulde piger og drenge i musikalitet, rytmesans, koncentrationsevne for at finde ud af, hvem der skal gå i takt iført bjørneskindshuer og rød-hvide uniformer de næste år.  

Vi har fulgt 6-årige Fritz Ernst Seehusen, der er en af de yngste ansøgere til at blive en af de nye 15-20 tivoligardesoldater.

Fakta om Tivoligarden

  • Har eksisteret siden 1944
  • De første mange år var det kun for drenge, men siden 2015 er garden også for piger.
  • Børnene bruger i de travleste perioder op mod 20 timer om ugen på parader, koncerter, orkesterprøver, enetimer, egen øvning og eventuelle særarrangementer udenfor Tivoli.
Kilde: tivoli.dk

- Jeg drømmer om at komme ud at marchere. Jeg synes, det er så fedt, siger han spændt.

Og hans mor, Annette Ernst Seehusen, supplerer: 

Læs også Se optagelsesprøven: 7-årige Andreas vil i Tivoli-Garden

- Han er ret vild med uniformer.  

De ved begge to, at Tivoligarden betyder hårdt arbejde.

Fritz’ storebror Poul Ernst Seehusen blev nemlig optaget i korpsets rugekasse sidste år og øver sig i øjeblikket på at spille piccolofløjte, så han til vinter kan trække i uniformen. Han går til fløjte hver mandag, og til sommer begynder han også på klarinet, og så skal han øve dobbelt så meget.

Fritz spiller endnu ikke på noget, ud over at han trommer på alt. Men det gør ikke noget, for de yngste børn starter i Tambourkorpsets elevskole, hvor de skal lære at spille marchtromme eller marchfløjte.

Fritz Ernst Seehusen får sin rytmesans testet til optagelsesprøven i Tivoligarden. Foto: Annie Aurby

Mor Annette er ikke kun med som moralsk opbakning. Hvis et barn bliver optaget i Tivoligarden, er det nemlig hele familien, der bliver optaget.

Sådan foregår optagelses-prøven:

Der er to runder:
  1. To dirigenter og en af gardens musikskolelærere tester i løbet af 10 minutter blandt andet, om ansøgerne kan høre forskel på lyse og dybe toner, klappe og tromme rytmer, gå i takt til rytmer og musik og koncentrere sig om mange ting på én gang.
  2. De bedste børn kommer til en fælles optagelsesprøver, så Tivoligarden blandt andet kan se, hvordan de samarbejder.

Forældrene skal derfor til en samtale, så lærerne er sikre på, at familien er klar til et liv, der handler om at hente og bringe børn til både optrædener og øvedage, og hvor man kun må tage på sommerferie i de tre uger, der bliver bestemt af Tivoli.

- Det er i høj grad en eliteskole, men det er også drevet af lysten til at gøre det og en ansvarlighed for at være god, så de to ting følges ad, siger leder af Tivoligarden, Lars Søgaard.

Selvom Fritz og de andre ansøgere er unge, er det ikke barnemad, de bliver udsat for, hvis de bliver optaget.  

- Det er krævende - det er et orkester som spiller 80 til 100 numre hvert eneste år. Og det er ikke juniorudgaven af musikken. De spiller de noder, som komponisterne har skrevet til voksne musikere, siger Lars Søgaard.

Fritz klarede det godt, men han har endnu ikke fået besked om, om han er gået videre til anden og sidste runde af optagelsesprøverne.

Har du eller dit barn lyst til at marchere rød-hvid gennem den gamle have, så er der optagelsesprøver igen den 25. maj.

Se hele vores Søndagsmagasin om optagelsesprøverne til Tivoligarden herunder.

13:30

Når du har været i Tivoli - så har du med garanti også set de unge, musikalske gardere - i flot tøj, marcherende gennem den gamle Have. Men hvad skal der egentlig til for at komme ind i Tivoligarden? Det handler nemlig om meget mere end at være musikalsk.  Optagelsesprøverne for årets garder-aspiranter er startet - og vi har fulgt en af de yngste børn, der nogensinde har søgt ind.

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?