Tivoli skruer op for lyden, men må droppe gammel tradition

I årevis har forlystelsesparken kæmpet for at måtte spille højere musik.

Når artister til sommer går på scenen på Plænen, kan de for alvor give den gas, trykke instrumenterne i bund og hive mikrofonen helt op til munden.

Efter flere år med tovtrækkerier, må Tivoli skrue helt præcis 7db højere op end nu, når sommersæsonen starter, skriver Berlingske.

quote Vi får tit kommentaren: Superfed koncert, men hvorfor skal det være så lavt?

Steffen Brandt, musiker og forsanger i TV-2

Det lyder måske ikke af meget, men det betyder, at de fremadrettet må larme 96-96 dB oppe ved scenen og 67 dB ved facaden ved den nærmeste nabo.

De 96dB svarere cirka til lyden af en boremaskine, mens en normal samtale ligger på 60dB. 

Musikere blev væk

Tivoli har af flere anmeldere fået kritik for den dårlige lyd ved deres koncerter, og kunstnere som blandt andet bandet Dizzy Mizz Lizzy har offentligt meldt ud, at de har valgt forlystelsesparken fra på baggrund af lydbegrænsningerne.

quote Det bliver lige det nøk, som gør, at vi får en lyd, som kan sammenlignes med mange af de andre udendørs koncerter, man oplever rundt omkring i byen.

Nikolaj Koppel, underdirektør for kultur i Tivoli

I 2015 skrev en række danske kunstnere et indlæg i Berlingske, hvor de støttede Tivolis ønske om at spille højere.

- Vi får tit kommentaren: Superfed koncert, men hvorfor skal det være så lavt?, skrev musiker og forsanger i bandet TV-2, Steffen Brandt, på vegne af kunstnere som Michael Falch, Pernille Rosendahl, Sanne Salomonsen og Fallulah. 

Tivoli er derfor selvsagt meget tilfredse med, at de nu kan skrue op. 

- Det bliver lige det nøk, som gør, at vi får en lyd, som kan sammenlignes med mange af de andre udendørs koncerter, man oplever rundt omkring i byen, siger underdirektør for kultur i Tivoli, Nikolaj Koppel, til Berlingske. 

quote Problemet er, at larmen er steget mangefold i de tyve år, vi har boet der. Skal vi så blive ved med at acceptere hvad som helst?

Per Stahl Skov, medlem af foreningen Tivolis Naboer

Naboer føler sig jaget ud

Men ikke alle er begejstrede for udsigten til højere rock om fredagen. Foreningen Tivolis Naboer har i årevis kæmpet mod den gamle haves støjniveauer.

- Problemet er, at larmen er steget mangefold i de tyve år, vi har boet der. Skal vi så blive ved med at acceptere hvad som helst? Vi har et sommerhus, og når det bliver weekend, så tager vi derud. Det er der mange, der gør. Folk flygter væk fra byen i weekenderne om sommeren, siger medlem af foreningen Per Stahl Skov til Berlingske. 

 Må opgive store dele af fyrværkeriet 

Tivoli er godt klar over, at de ikke er naboernes favorit. Derfor mer de gået med til at skrue ned for  støjen fra haven i hverdagene, når nu de skruer op i weekenden.  

Det betyder, at Tivoli fremadrettet kun må fyre fyrværkeri af 50 gange om året, og hovedsagligt kun i weekenderne. Tidligere har de ellers haft tilladelse til det bragende krudt 208 dage om året svarende til fire dage om ugen.

- Fyrværkeriet er en fast del af Tivolis traditioner, så vi har altså afgivet en del for at få lov til at skrue op. Men vi har vurderet, at det var det rigtige for os, siger Nikolaj Koppel til Berlingske.

Det er Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, der har udarbejdet den nye støjtilladelse til Tivoli på foranledning af Borgerepræsentationen. De næste fire uger er der stadig mulighed for at klage over tilladelsen til Miljø- og Fødevarenævnet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Morten Junge Olsen - Petanque

playDanmarksmestre i petanque er bedste venner og sigter efter VM

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Lav mad over åben ild

dining week

Populær madfestival frygtede storm efter udskydelse

Henrik Nordbrandt

playDigteren Henrik Nordbrandt led af anoreksi: Det var et ubevidst ønske om at begå selvmord

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere