Tivoli med i banebrydende forsknings-projekt om koncertstøj

Projektet kan give højere lyd til koncertgæster - og mindre larm til naboer

Tænk dig, hvis du kunne styre og målrette lyd, så den rammer lige der, hvor folk gerne vil høre lyden - mens andre, der helst er fri, slipper for generende larm.

Den drøm har de i Tivoli, hvor specielt havens Fredagsrock-koncerter længe har været en øm tå - både for haven og for Tivolis naboer. For hvis lyden ikke er høj nok, så bliver koncertgæsterne dybt utilfredse og hvis lyden ER høj nok - så er det nogle af naboerne, der bliver utilfredse.

Men der kan være en løsning på vej. Tivoli - og dermed København er sammen med fem andre områder udvalgt til at deltage i et EU-projekt, der handler om intelligente løsninger i storbyer. Projektet handler blandt andet om støj, men for eksempel også om sikkerhed ved store arrangementer, hvor store menneskemængder er samlet. Ud over Tivoli (København) er Torino, Yorkshire, Lyon, Bonn og Hamborg med i projektet, der har navnet MONICA - ( Management Of Networked IoT Wearables – Very Large Scale Demonstration of Cultural & Security Application ).

I Tivoli er underdirektør Dorthe Barsøe fra Brand og Kommunikation en af de involverede i projektet.

Innovative løsninger

- Tivoli er superoptaget af de emner, projektet handler om. Den ene del er lyd, noget andet er trafikstyring og find-hinanden-løsninger. Og projektet giver os mulighed for at være med, hvor det sker, så vi kan være lynhurtigt ude, når der findes nye, innovative løsninger, forklarer hun.

Tivoli er ikke blind for at lydniveauet til koncerterne skaber debat - og haven vil gerne forsøge at tilfredsstille både gæster og de naboer, der ikke er så begejstrede for koncerterne.

- Tænk hvis man både kunne lave bedre lyd i haven og genere naboerne mindre, lyder det håbefuldt fra Dorthe Barsøe.

Nyt måleudstyr udvikles

I Danmark er for eksempel Københavns Kommune,  DTU samt lyd- og vibrationsvirksomheden Brüel & Kjær også med i projektet. Og hos Brüel & Kjær siger  innovation manager Claus Blaabjerg, at de er i fuld gang med arbejdet.

- Vores opgave er at udvikle måleudstyr. Hvis du står uden for Tivoli - på H. C. Andersens Boulevard og skal finde ud af, hvor meget lyd, der kommer fra en koncert, ja så får du jo en blanding af koncert, lastbiler og for eksempel rutchebane. Vi arbejder på at udvikle udstyr, der kan isolere lyden fra en enkelt kilde, så man kan fastslå, hvor meget den egentlig larmer. Vi skal være færdige ved årets udgang, men derfra kan der godt gå lang tid, inden der kommer noget på markedet, fortæller han.

Med den slags måleudstyr kan Tivoli lettere arbejde med at justere lyden. Og her handler det ikke bare om at skrue op eller ned. Der skal udvikles udstyr, som kan rette lyden i helt konkrete retninger, men Dorthe Barsøe fortæller også, at Tivoli er i gang med tests , hvor man forsøger at reducere koncertlyden udenfor Tivoli. Det sker med placering af 18 højtalere på taget af Koncertsalen, der spiller de dybe toner i retning af Tietgensgade. Disse toner hjælper med at udligne noget af lyden der kommer fra koncerten på Plænen, således at den samlede påvirkning af lyd udenfor Tivoli reduceres.

Men den slags forsøg er stadig i et tidligt stadie, så om det kan lade sig gøre, ved Tivoli endnu ikke.

MONICA-projektet har i alt 29 forskellige samarbejdspartnere, og EU har bevilget 112 millioner kroner til det.

- Hele det her handler om at forbedre alle mulige ting i storbyer og indgår i det, man kalder smart cities, hvor innovativ  IT hjælper med forskellige løsninger. Og når man via projektet finder løsninger, så kan vi være de første til at få glæde af det, fordi vi er venue for mange af de her tests, der skal laves, siger Dorthe Barsøe fra Tivoli.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik