Tiggerlov virker: Hjemløse udlændinge forlader byen

Både Københavns Politi og Københavns Kommune mener, at de nylige hjemløse-stramninger virker efter hensigten.

Foto: Kim Haugaard - Scanpix

Lejre med beskidte madrasser, tøj, madrester og andre efterladenskaber fra hjemløse er blevet et sjældnere syn i København sommeren over.

Det vurderer Steen Bo, der er områdechef for hjemløseenheden i Københavns Kommune:

- Vi ser færre, end vi så sidste år. Og vi møder simpelthen færre af de her efterladte lejre rundt omkring i København, siger Steen Bo til "55 Minutter" på Radio24syv.

Områdechefen vurderer, at politiets nye tiltag har været med til at dæmpe antallet af udenlandske hjemløse:

- Politiet har været langt mere aktive på det her område. I forlængelse heraf er der nok nogle, der finder det for besværligt at sove på gaden i København og i stedet er taget tilbage til hjemlandet eller er taget videre til vores nabolande, siger Steen Bo til Radio24syv og understreger, at politiets nye tiltag går ud over både danske og udenlandske hjemløse.

Læs også Hjemløs efter ny lov: Vi klager over Danmark, hvis I bliver ved

Færre lejre midt i byen

Københavns Politi vurderer også, at københavnerne huser færre hjemløselejre end tidligere.

- Der er blevet længere mellem lejrene i det københavnske byrum. Fra at vi tidligere på sommeren oplevede mange lejre, så synes jeg, at vi oplever lidt færre lejre i byrummene i København, siger Jakob Søndergaard, der er vicepolitiinspektør hos Udlændingekontrolsektionen hos Københavns Politi til "55 Minutter" på Radio24syv.

Siden første april har Politiet haft udvidede beføjelser til at rydde eller opløse lejre med hjemløse, hvis lejren skaber utryghed for beboere og forbipasserende i området.

Den såkaldte 'Lov om Politiets virksomhed' tillod tidligere, at politiet kun måtte rydde hjemløses lejre, hvis de hjemløse opholdt sig på et område med et 'adgang forbudt' skilt - som der eksempelvis findes i mange Københavnske parker efter lukketid. Men siden 1. april har politiet kunne rydde en lejr på et område uden et skilt, hvis de vurderer, at den er utryghedsskabende.

Læs også Kritik af ny tiggerlov: "Den gør danske hjemløse kriminelle"

Hjemløse kan gemme sig

I hele 2017 har Københavns Politi modtaget 268 anmeldelser om hjemløselejre i København.

At Steen Bo, der er områdechef for hjemløseenheden i Københavns Kommune, oplever færre udenlandske hjemløse i København kan også skyldes, at de gemmer sig bedre:

- Der er selvfølgelig den mulighed, at nogle af de udenlandske hjemløse i højere grad gemmer sig, sover nye steder - i kældre og så videre," siger Steen Bo til Radio24syv.

Siden 1. april i år har 60 hjemløselejre haft besøg af Politiet. I 46 tilfælde vurderede Politiet, at lejren var utryghedsskabende.

- Succeskriteriet for os er, at borgerne i København føler, at vi følger op på det utryghedsskabende element, der har været i København," siger Jakob Søndergård til Radio24syv.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik