Tidligere leder af muslimsk friskole: Eleverne snød til eksamen

Skeletterne vælter ud af skabet på Nord-Vest Privatskole, hvor der tidligere har fundet lærebøger om jihad i kopirummet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

Der er ifølge en tidligere leder af den omstridte Nord-Vest Privatskole foregået snyd ved eksamen i 2016 og 2017.

Det skriver BT.dk.

Den danske konvertit Luqman Pedersen var leder af skolen frem til april i år. I sidste uge ringede han til Styrelsen for Undervisning af Kvalitet, der fører tilsyn med skoler. I en lang samtale afslørede han en række kritisable forhold, som blev nedfældet i et telefonnotat.

»I forhold til prøveresultater fra 2016 og 2017 fortæller Luqman, at eleverne snød ved at bytte usb-stik,« står der i notatet, der er dateret 30. august, og som BT har fået aktindsigt i.

Torsdag skrev styrelsen til skolen for at få en forklaring på sagen.

Læs også Styrelse vil tage tilskud fra muslimsk friskole i København

Risikerer at miste milliontilskud

Sagen om Nord-Vest Privatskole begyndte i maj, da skolens tilsynsførende indberettede, at hun var bekymret for skolens økonomi og indflydelse fra den nye køber af skolens bygninger.

Skolen blev sat under skærpet tilsyn, og fredag meddelte styrelsen, at den helt vil fjerne det statslige tilskud på over 11 millioner kroner til skolen, fordi den ikke lever op til loven.

BT har tidligere afsløret, at flere muslimske friskoler er under mistanke for at have fiflet med karaktererne, heriblandt Nord-Vest Privatskole. For eksempel klarede eleverne på skolen sig ualmindelig godt og fik landets bedste gennemsnit på 11,1 i matematik uden hjælpemidler ved afgangsprøven i 2016. Landsgennemsnittet var 7,7.

Læs også Minister er klar til slå ned på muslimske friskoler

Navne på censorer udleveret

Men også hos styrelsen opstod der mistanke om, at det flotte resultat var fup.

Det viser et notat, som BT har fået aktindsigt i.

Styrelsen skrev til skolen for at få udleveret alt lige fra karakterlister, navne på censorer og enkelte elevers prøvebesvarelser.

Adspurgt om mistanken forklarede vicedirektør i styrelsen Susanne Clausen, at de havde modtaget flere henvendelser angående snyd på skolen.

- Når vi så ser karakter-udtræk, som man må sige ser usædvanlige ud, så spørger vi ind til det. Det er baggrunden for, at vi har bedt om de forskellige oplysninger fra skolen, sagde hun til BT.

Læs også Anderledes: Her begraves nu muslimer og kristne side om side

Skolens chef førte tilsyn med egne børn

Den tidligere skoleleder Luqman Pedersen, der er en dansk konvertit som oprindeligt hed Hans-Jørgen til fornavn, fortæller desuden, at den tilsynsførende ved eksamen var souschefen på skolen Taher Maanqi.

Ifølge Luqman Pedersens indberetning har souschefen og en række andre ledende personer på skolen selv børn, der gik til prøve i 2016 og 2017.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra souschef på Nord-Vest Privatskole Taher Maanqi og talskvinde Sura Twayg.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik