Tidligere caféansatte står frem: Råt miljø og manglende lønninger

To tidligere ansatte på caféer i København står nu frem og fortæller om manglende løn, sorte penge og et råt arbejdsmiljø.

Alberte Forsell arbejdede på Café Dan Turèll og Café Sari i 2014.

Caféerne er begge ejet af Bahram Sari Beliverdi, der også ejer Danmarks ældste café, Café Sommersko. Caféejeren er desuden involveret i en række andre caféer i København.

quote Jeg står frem og fortæller om forholdene, fordi jeg gerne vil advare andre unge om de arbejdsforhold, der er på caféerne

Alberte Forsell, tidl. ansat på Café Dan Turèll

- Det var som at være del af en sekt. Det er fuldstændigt vanvittige arbejdsforhold. Det minder mest af alt om hjernevask af meget unge mennesker, der ikke ved bedre, siger Alberte Forsell til Berlingske og tilføjer:

- Jeg står frem og fortæller om forholdene, fordi jeg gerne vil advare andre unge om de arbejdsforhold, der er på caféerne.

Sophie Amalie Fälling, der arbejdede for Bahram Sari Beliverdi i 2013 fortæller om lignende forhold. 

- Det er et mærkeligt fællesskab, hvor der er nogle helt andre forhold end det normale. Det kan jeg først se nu. Det er tydeligt, hvordan meget unge mennesker bliver udnyttet for sindssygt, siger hun til avisen.

Det har tidligere været fremme, at medarbejderne på de københavnske caféer, der er ejet af Beliverdi, er blevet aflønnet sort og har arbejdet mange timer uden løn.

Desuden er ejerstrukturen og økonomien bag caféerne temmelig ugennemsigtig.

Cafébaronen, som Bahram Sari Beliverdi er blevet kaldt i medierne, blev i 2013 dømt for at have benyttet sort arbejdskraft samt skattesvig af særlig grov karakter i 2010 og 2011.

Han har hidtil hævdet, at der ikke er foregået tilsvarende ulovligheder siden.

Den køber Alberte og Sophie dog ikke.

Sorte penge, interressetimer og hurtige forfremmelser

Alberte blev hurtigt forfremmet til manager i Café Dan Turèll, men lønnen fulgte ikke med. I stedet modtog hun månedligt en 'bonus' i en kuvert, som indeholdt mellem 1000 og 2000 kroner.

quote som lønbonus for mine ekstra arbejdsopgaver fik jeg de 500 kroner sort hver måned. Det dækkede slet ikke de timer, jeg lagde på caféen

Sophie Amalue Fälling, tidl.

- Vi fik konvulutterne på kontoret efter vores månedlige managermøde. Det var forskelligt, hvem der gav mig min konvulut, men Bahram var der altid, siger Alberte til Berlingske.

For Sophie var historien den samme.

- Jeg blev manager efter to uger. Lønmæssigt ville jeg få det samme, men som lønbonus for mine ekstra arbejdsopgaver fik jeg de 500 kroner sort hver måned. Det dækkede slet ikke de timer, jeg lagde på caféen, siger hun. 

Ifølge 3F er der over 30 sager liggende om cafébaronens caféer. Det afviser Bahran Sari Beliverdi i et åbent brev på sin Facebook-profil. Her skriver han blandt andet:

- Jeg er en meget fair forretningsmand og gør meget ud af at være det. Jeg har ingen 3F-sager verserende nu og har haft under 1 ud af 1.000 fagforeningssager i henhold til mine medarbejdere igennem tiden som selvstændig. Jo, der er enkelte, der har været utilfredse, eller hvor vores veje har måtte skilles. Jeg ønsker dem kun held og lykke, skriver han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere