Thomas har indsamlet 20.000 cigaretskodder på 55 dage

En familiefar fra København har sat kampen ind mod cigaretskod i byen. Målet er 100.000 skod.

- Det startede en forårsdag, da jeg var på legepladsen i Byoasen med min halvandet år gamle søn, Elton.

Sådan indleder Thomas sin fortælling i et Facebook-opslag skrevet af Københavns Kommunes miljøkampagne ’Ren Kærlighed til Kbh’.

Her kan man læse, at Thomas frivilligt har indsamlet 20.000 cigaretskod på 55 dage i parkerne og på legepladserne i København, og at han fortsætter kampen mod skodderne.

Kampen begyndte, da han var på legepladsen med sin søn, Elton, der samlede et af de mange cigaretskodder op og var ved at putte det i munden.

TV 2 Lorry gav Thomas Orr en udfordring: Saml så mange skodder som muligt på én time. 

- Jeg skyndte mig hen og tog skoddet, så han ikke spiste det, hvilket kan være rigtig farligt for små børn. Det flød med cigaretskod på legepladsen, og jeg besluttede mig for at gøre noget ved det, fortæller Thomas, der optræder uden efternavn i Facebook-opslaget.

Thomas' søn var tæt på at putte et cigaretskod i munden.
Thomas' søn var tæt på at putte et cigaretskod i munden.
Foto: Københavns Kommune

- Så jeg begyndte at samle skodderne, hver gang vi tog ud på legepladser eller i parkerne. Hver gang tæller jeg, hvor mange skod jeg samler. I Nørrebroparken har jeg på en enkelt dag samlet 2001 skod. Mit mål er at samle 100.000 cigaretskod, siger Thomas.

Skod udgør 9 ud af 10 stykker henkastet affald

Thomas er opvokset på New Zealand, og da han var barn, mødtes han og hans familie med folk fra lokalområdet og samlede affald på stranden, så det ikke blæste i havet.

- På New Zealand er der strande hele vejen rundt, og da jeg boede der, var mentaliteten, at alle gjorde en indsats og hjalp med at holde naturen og strandene rene. Så for mig føles det naturligt, at jeg også har et medansvar for at holde København ren, når det er her jeg bor, siger han.

9 ud af 10 stykker affald, der ryger ved siden af skraldespanden, er nemlig cigaretskod.
9 ud af 10 stykker affald, der ryger ved siden af skraldespanden, er nemlig cigaretskod.
Foto: Københavns Kommune

Ifølge Københavns Kommune udgør cigaretskod suverænt størstedelen af det affald, der ender på gaderne i København. I alt udgør cigaretskod 86 procent af den samlede mængde af henkastet affald.

Derfor satte kommunen i uge 26-28 ind med en kampagne, hvor de forsøgte at gøre rygerne opmærksomme på, at de let kan komme af med deres skod ved at bruge byens skraldespande, uden at der går ild i dem. 

Thomas' engagement smitter af

Thomas har selv oprettet en Instagram-profil under navnet ”cphrogging”, hvor man kan følge med i hans skodindsamlinger og selv blive inspireret til at gøre byen renere.  

'Røgging' er ifølge Thomas en kombination af 'røg' og 'plogging', hvoraf sidstnævnte er en ny motionstrend, som er en sammentrækning mellem ordet jogging og det svenske udtryk at ”plocka upp”- at samle op. 

quote Mennesker er roden til forandring, så hvis vi selv går foran og sørger for at sprede budskabet, så kan vi også få de andre med.

Thomas, familiefar og frivillig skodindsamler

Thomas er begyndt at lægge mærke, at hans engagement og indsats smitter også af på dem, der ser ham indsamle skodderne.

- Når jeg samler skod op, har jeg lagt mærke til at rygerne ofte ser det og lader være med at smide deres skod på jorden og i stedet smider det i skraldespanden. Der er også flere af mine venner, der selv er gået i gang med at samle skod og affald op, siger han.

Her ses Thomas i selskab med sønnen Elton.
Her ses Thomas i selskab med sønnen Elton.
Foto: Københavns Kommune

Thomas mener, at vi alle har et fælles ansvar, og at det gør en forskel, hvis man gør sine venner opmærksom på, at det ikke er okay at smide cigaretskod på gaden. Det vil desuden gøre en forskel, hvis man samler noget af det affald op, der ligger og flyder, i stedet for bare at gå forbi det, siger han.  

- Jeg tror også det vil hjælpe, hvis folk forstod hvor giftige cigaretskod er for små børn, hvis de putter dem i munden og sluger dem. Mennesker er roden til forandring, så hvis vi selv går foran og sørger for at sprede budskabet, så kan vi også få de andre med, siger Thomas.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik