Teater tjener millioner på ulovligt billetgebyr

Rigsrevisionen kritiserer Det Kongelige Teater for at opkræve et ekspeditionsgebyr.

Ved mange kulturinstitutioner og billetudbydere betaler man gebyrer, når man køber billetter - hvad end man skal se ballet, opleve en opera, overvære en fodboldkamp eller deltage på en festival.

Gebyrerne kan spænde vidt fra et par kroner til et halv hundrede kroner eller det, som er værre - penge som skal lægges til den pris, der reklameres med. 

Og her er Det Kongelige Teater ingen undtagelse. 

Ikke lovligt gebyr

Man har nemlig indført et ekspeditionsgebyr på 15 kroner fra 1. januar 2016, hvilket svarer til, at man alene sidste år tjente tre millioner kroner på disse opkrævninger. 

Det fremgår af Rigsrevisionens beretning om 'revisionen af statsregnskabet for 2016', hvor man udtaler kritik af teatret:

-  Teatret har ikke hjemmel til at opkræve gebyrer, skriver man. 

- Teatret har endvidere ikke udarbejdet beregninger som grundlag for prisfastsættelsen og kan således ikke dokumentere, at indtægten fra gebyret modsvarer omkostningen ved billetsalget.

Et skjult tillæg for at tjene mere

Staten må ikke opkræve gebyrer, medmindre det fremgår af en lov eller af en tekstanmærkning på finansloven. Hertil kommer, at gebyrer skal modsvare den omkostning, staten har ved at levere ydelsen. 

Ifølge beretningen, har teatret oplyst, at gebyret er blevet indført som et led i deres spareplan, der skyldes faldende bevillinger til deres opsætninger. 

Det er bare ikke en forklaring, som holder:

- Rigsrevisionen finder det utilfredsstillende, at Det Kongelige Teater opkræver gebyrer uden hjemmel, skriver man.

Gratis billetter til betydningsfulde personer

Og kritikken stopper ikke her. 

Rigsrevisionen bemærker nemlig ligeledes, at Det Kongelige Teater har uddelt fribilletter i vidt omfang og udlejet lokaler uden gennemsigtige priser. 

- Det Kongelige Teater har i 2016 givet fribilletter til egne forestillinger for cirka 6 millioner kroner, svarende til 18.985 billetter, skriver man.

- Teatret har ikke hjemmel til denne praksis. Billetterne foræres til blandt andet medarbejdere i Kulturministeriet, teatrets medarbejdere, forskellige kunstnere, samarbejdspartnere, Folketinget og gæster, der efter teatrets vurdering har en særlig betydning for teatret. 

TV 2 Lorry forsøger onsdag at komme i kontakt med Det Kongelige Teater. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik