Team Tvilling-Peder lærer at dykke: "Alle handicappede skal have muligheden"

Peder Mondrup er spastisk lammet og kan intet på egen hånd. Men med en dykkermaske, en iltflaske og blylodder har han nu lært at dykke.

Steen og Peter er et uadskilleligt makkerpar. De er tvillinger, har mange af de samme interesser og dyrker masser af aktiviteter sammen.

quote Alt, hvad vi laver, er med bagtanke på at udvide mulighederne for handicappede. Vores fælles mission er at, at en kørestol bare er et transportmiddel om 10 år.

Steen Mondrup, Team Tvilling

Der er bare ét men.

Et ”men” som tvillingerne ønsker at udviske mest muligt, men som samtidig bliver en katalysator for alt, hvad de laver.

Peter er nemlig født med spastisk lammelse i en sådan grad, at han altid har været afhængig af alle andre.

Alligevel har han gennemført både marathon og ironman sammen med sin bror Steen - og nu venter der nye udfordringer for dem begge.

Peter er nemlig begyndt at dykke. Og mens ”hvorfor” er et af de spørgsmål, man med rette kan stille sig selv, er svaret indlysende, lyder det fra Steen Mondrup, der, udover at være tvilling til Peder, er manden bag projektet Team Tvilling.

Team Tvilling hjælper handicappede til at opleve at blive en del af de sportsgrene, som de ikke ville kunne på egen hånd.

- Vi startede, fordi dykning er noget, jeg selv dyrker og vores storebror er redningsdykker i brandvæsenet.

Se Peder Mondrup dykke i denne video

- Og Peder har også været ude på ski, han har para-glidet, løbet og så videre. Så længe man har lysten, så skal man jo bare fortsætte. Derfor er det heller ikke noget problem med dykning, siger Steen Mondrup.

Ideen opstod ved lidt af et tilfælde, da Steen skaffede en fullface-maske til dykning. Med denne maske på kan man både trække vejret med næse og mund under vandet.

Vil udvide mulighederne for alle handicappede

En af Peder Mondrups udfordringer har været, at han har haft svært ved at fokusere på, om han skulle trække vejret med næse eller mund, og derfor var fullfacemasken startskuddet til, at undervandseventyret kunne prøves af.

- Alt, hvad vi laver, er med bagtanke på at udvide mulighederne for handicappede. Vores fælles mission er at, at en kørestol bare er et transportmiddel om 10 år. Vi prøver at skabe muligheder. For mulighederne er der ikke så ofte for dem, der ikke kan selv. Men samtidig er de også den gruppe, der har mest brug for fællesskab, siger Steen Mondrup og tilføjer:

- Hvis Peder skal noget, så kan han starte til boccia eller bowling. Det er det, der er for ham. Jeg er træt af, at der ikke er mere – og det er Peder også. Der er ikke noget, som kræver fysisk udfordring, og det vil jeg rigtig gerne, at der er.

Dykkertur er ikke uden problemer

Nok havde Steen indkøbt fullfacemasken, som Peder skulle have på, men Peders ansigt var for smalt, så masken holdt ikke tæt, da de allerede stod klar i bassinet.

- Men så prøvede jeg at give ham regulatoren (mundstykket fra iltflasken, red.) i munden – bare for at prøve. Og det gik, fortæller Steen Mondrup, der selv var forundret.

quote Selvom Peder er meget fysisk begrænset, så vil han gerne alt det, vi andre også gerne vil.

Steen Mondrup, Team Tvilling

Siden blev der spændt blylodder på benene af Peter, så han kunne stå lodret i bassinet, mens Steen og en hjælper holdt hans hoved i vandoverfladen. På den måde kunne Peder selv bestemme, hvor langt under vandet, han ville have sit ansigt over eller under vandet.

- Selvom Peder er meget fysisk begrænset, så vil han gerne alt det, vi andre også gerne vil. Det kræver bare lidt mere, når man er handicappet.

- Men hvis du ikke udfordrer kroppen og dens formåen, så bliver du også ved med at være den, som bare sidder i stolen. Så det er et spørgsmål om at træne, for at hans krop kan vende sig til det.

Prøvedyk og koralrev

Og træning skal der til, hvis det skal blive til mere dykning. For det umage tvillingepar vil mere end at dykke i varmtvandsbassin. Målet er at komme til Portugal, hvor man kan dykke på koralrev i blot en meters dybde.

Men ligesom alt andet, som Team Tvilling arbejder med, håber de, at andre handicappede også kan få glæde af Peter Mondrups prøvelser i våddragt og dykkermaske.

- Vi har to fyre, der hedder Flemming Thyge og Dennis Guldhammer, med ind over. De har lavet dykning med handicappede før. Og det, vi nu arbejder for gennem Team Tvilling, er at tilbyde prøvedyk til handicappede og få det godkendt, siger Steen Mondrup til TV 2 Lorry.

- Det handler om at inspirere, og samtidig skal man have det skide sjovt, tilføjer han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik