Taxaer stopper morgentrafik: Op mod 100 biler demonstrerer mod taxalov

En demonstration sætter mandag morgen en effektiv stopper for morgenmyldret i Københavns Centrum.

Op mod 100 taxaer demonstrer imod taxalovgivningen mandag morgen.

Det sker med en langsom rundtur omkring vejene ved Christiansborg, oplyser Københavns Politi til TV 2 Lorry.

- Vi har fået anmeldt en demonstration igår mod taxaloven. Den er fuld ud lovlig, og vi er med derude med motorcykler og færdselsbetjente for at dirigere færdslen, siger Henrik Stormer, som er vagtchef hos Københavns Politi.

Ifølge vagtchefen kører de mange taxaer ganske stille ad en rute, som er varslet på forhånd.

Demonstrationen startede klokken 08.00 og vil fortsætte frem til klokken 10.

Ruten går ad HC Andersens Boulevard, Stormgade, Slotsholmsgade, Bernstorffsgade, Kalvebod Brygge og Slotsholmsgade igen.

Her ses en delaf den tætte trafik mandag morgen på Bernstorffsgade i København.
Her ses en delaf den tætte trafik mandag morgen på Bernstorffsgade i København.
Foto: TV 2 Lorry

- Vi kan ikke forbyde folk at demonstrere. De har anmeldt, at der vil være omkring 100 taxaer, siger vagtchefen, som dog kan se, at der kort før 08 kun var mellem 10 og 15 taxaer, men at der kom flere til.

Bilister, som skal omkring Københavns Centrum mandag morgen, kan derfor med fordel undgå de veje, hvor der er anmeldt demonstration, da der her vil være mere køkørsel end vanligt.

- Man skal være opmærksom på ,at der er denne her demonstration på HC Andersens Boulevard. Så hvis man kan køre ad andre veje, er det en fordel, siger Henrik Stormer til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Dansk Taxi Råd, som har har opfordret taxiselskaberne og chaufførerne til at lade være med at demonstrere.

Årsagen er, at taxaerne risikerer at gøre kunderne sure og ødelægger morgentrafikken, oplyser Dansk Taxi Råd, som også fortæller at 3F, der organiserer taxachaufførerne, fraråder demonstrationen.

Ny forening bag demonstration

Det er Taxiforeningen Danmark, som har stået bag demonstrationen.

Foreningen blev stiftet for omkring en måned siden som en protest mod den nye taxalov og består ifølge formand Morten Dam Larsen af omkring 100 medlemmer fra alle de selskaber, der kører i København. 

- Den nye taxalov har åbnet for, at der kommer alt for mange taxaer på markedet, og omsætningen er derfor styrtdykket. 

- Det gør det sværere at være vognmand, og der er mange, som er desperate og risikerer at gå konkurs, siger Morten Dam Larsen. 

Den nye taxalov betyder, at begrænsninger på antallet af taxaer, og hvor de må køre, er ophævet. Ændringerne kommer dog gradvist.

Morten Dam Larsen siger, at den nye taxalov har åbnet mulighed for, at man kan hamstre taxalicenser og sælge dem videre med stor fortjeneste.