Københavns Kommune har i flere år udskrevet p-afgifter til bilister, der er kommet til at indtaste deres nummerplade forkert i p-automaten, når de betalte for deres parkering.
Det er ikke i strid med loven at foretage en fejlindtastning
Men det er ikke lovligt at fastholde en p-afgift, hvis fejltastningen er den eneste forseelse bilisten har begået, slår Østre Landsret fast i en ny kendelse i en sag, hvor en bilist har fået medhold.
Bilisten havde betalt for at parkere sin bil, men havde tastet ét ciffer i bilens nummerplade forkert, da han registrerede sin parkering ved kommunens p-automat.
Selv om bilisten over for Københavns Kommune kunne dokumentere, at han havde betalt for at parkere i det tidsrum, hvor han fik p-bøden, og at hans bils registreringsnummer på nær ét ciffer var identisk med den registrerede, ville kommunen ikke annullere bøden.
Vi har brug for at nærlæse dommens præmisser, før vi udtaler os nærmere
Men det skulle den altså have været, mener landsretten, og det er dermed en god nyhed for andre bilister, der er endt i samme situation.
- Det er ulovligt at undlade at betale for sin parkering, men det er ikke i strid med loven at foretage en fejlindtastning. Når bilisten kan bevise sin betaling for parkeringen, må kommunen altså ikke fastholde en p-afgift. Det har landsretten nu slået fast, og det er vi på bilisternes vegne meget tilfredse med, siger advokat i bilejernes interesseorganisation, FDM, Casper Schad.
FDM har ført sagen på vegne af et medlem, og i første omgang tabte man sagen i byretten.
Hos Københavns Kommune ønsker man endnu ikke at kommentere på sagen, lyder det i et skriftligt svar.
- Vi har brug for at nærlæse dommens præmisser, før vi udtaler os nærmere, skriver Jesper Borch, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen.
FDM har modtaget over 100 lignende sager
FDM har ifølge Casper Schad modtaget langt over 100 henvendelser fra bilister, der har været frustrerede over at have fået en p-bøde på grund af en fejlindtastning.
Til dem, der tidligere har fået en bøde på grund af en fejlindtastning, er der også godt nyt, fortæller Casper Schad.
- Vi mener bestemt, at når Østre Landsret siger, at det har været en ulovlig p-afgift, så må myndigheden tage lignende eller identiske sager op til genbehandling.
- Her kan efter vores opfattelse kun forældelsesfristen gælde, og den er tre år. Men det kræver selvfølgelig, at man kan dokumentere, at man havde betalt for at parkere, og at det er tydeligt, at man forsøgte at indtaste bilens rette nummerplade, siger han
Bør gælde flere fejl
Selv om Østre Landsrets dom vedrører en sag, hvor kun ét af nummerpladens cifre var forkerte, bør det også gælde flere fejl, mener advokaten.
- Det er ikke vores opfattelse, at en afgift er berettiget, hvis man for eksempel har tastet to eller tre cifre forkert. Der tror vi også, at retten vil komme frem til, at det var den nummerplade, man mente.
- Men det er klart, at man er nødt til at kunne godtgøre, at man forsøgte at indtaste bilens rette nummerplade, siger han.
FDM afventer dom i en lignende sag i Vestre Landsret. Her tastede en bilist et ciffer for meget, da hun registrerede sin nummerplade. Også her er modparten Københavns Kommune.