Syrer erkender delvist terrorplaner mod København

Ransagninger underbygger, at den 20-årig syrisk flygtning havde planer om at sprænge en bombe i København, oplyser statsanklageren.

Den 20-årige syriske flygtning, der mandag blev anholdt og anklaget for at have planlagt et terrorangreb i København, har delvist tilstået sine gerninger. Det oplyser den tyske statsanklager til Politiken.

 - Jeg kan ikke gå i detaljer med bevismaterialet, før sagen kommer i retten. Men jeg kan oplyse, at vi under ransagning af det flygtningehjem i Biberach, hvor han var anbragt, har fundet data fra primært mobiltelefoner, som understøtter anklagen, siger statsanklageren i den tyske delstat Baden-Württemberg, Jan Holzen, til Politiken.

Den 20-årige blev tilbage i november ved den dansk-tyske grænse med 17.000 tændstikker, 17 batterier, seks walkie-talkies, to køkkenknive og noget fyrværkeri i rygsækken. I København skulle han angiveligt træffe en kontaktperson.

Delvis tilståelse

- Manden har udtalt sig under forhør og der foreligger, hvad jeg vil kalde en delvis tilståelse, siger statsanklageren videre til avisen.

Ifølge anklagerens teori skulle den unge syrer i København mødes med en kontaktperson eller medgerningsmand, fremstille en bombe og bringe den til sprængning i en større folkemængde med flere dræbte til følge. Men planerne blev forpurret ved anholdelsen på grænsen. 

Den tyske anklager vil ikke oplyse noget om kontaktpersonen i København, kun sige, at oplysningerne stammer fra den tiltaltes computer og telefon. Han vil heller ikke kommentere, hvilket motiv manden kan have haft for at ville begå terror i Danmark, men sagde dog mandag til Reuters, at den anholdtes motiv efter alt at dømme skulle findes i mandens religiøse overbevisning.

- Vi har bevis på, at han sympatiserede med Islamisk Stat, sagde Holzner. 

PET har været i dialog

Sagen ventes at komme for landsretten i Ravnsburg i enten juni eller juli. En eventuel straf vil afhænge af, om retten vurderer, at den syriske flygtning var ungdomskriminel eller voksen, da han planlagde angrebet.

Det er fortsat uvist, hvorvidt dansk politi har været involveret i opklaringsarbejdet og i den efterfølgende efterforskning. Politiets Efterretningstjeneste oplyste mandag aften, at man har været orienteret.

- PET er i dialog med de tyske myndigheder om sagen, men kan ikke på nuværende tidspunkt kommentere yderligere på oplysningerne fra den tyske anklagemyndighed, lød det i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Politibil i uheld

playPolitibil i voldsomt sammenstød

Retten i Roskilde

Mand tiltalt for forsøg på voldtægt af børn via datingside

Roskilde havn

Ældre mand fundet død i Roskilde Havn

Men In Black, København den 27 februar 2021 demonstration mod nedlukning

Politi anholder otte til demonstration mod coronarestriktioner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere