Svedetur i Metroen: Folk sveder, smider tøjet og føler sig klamme

Metroen koger, men der er ikke så meget at gøre ved det, lyder det fra Metroselskabet. Ingen af togene har nemlig aircondition.

Hver dag bruger 180.000 mennesker den københavnske metro, men i øjeblikket er det mere af nød end af lyst.

Det skyldes, at metrotogene ikke har nogen aircondition, og den landsdækkende hedebølge har også gjort sit indtog i metrotogene.

På Metroselskabets Facebookside har flere brugere allerede nu nået kogepunktet. Det kan du se et par eksempler på herunder:

TV 2 Lorry har taget temperaturen på Metroen og udstyret en reporter med et rejsekort og et termometer.

Rejsen tager sin start fra Frederiksberg Station, hvor termometeret startede på 27,9 grader.

Ifølge Karin Halborg, der også er med metroen, er temperaturen ganske som forventet - varm. Men også som den plejer at være. 

- Det her er den typiske temperatur i metroen, siger hun til TV 2 Lorry.

Blot to stop senere har termometeret bevæget sig næsten én grad længere op og lyder nu på 28,7 grader. Og nu begynder flere at kunne mærke varmen trykke. Sveden pipler frem, og turen er ikke længere en behagelig oplevelse, lyder dommen nu fra Karin Halborg.

- Jeg synes, det er for varmt. Når det er så varmt, så kan jeg godt opleve det klaustrofobisk at være i metrotoget, fortæller hun.

Hos Metroselskabet er man opmærksomme på den voldsomme varme.

Derfor stod der personale fra selskabet og delte vandflasker ud fra flere paller i Københavns Lufthavn. Ganske gratis.

- Det er varmt i metroen - det beklager vi, og heldigvis er det ikke sådan her hele året, lyder det fra driftschef i Metroselskabet, Thomas Bech Roskjær. 

De saunalignende tilstande i metoren skyldes, at der ikke er installeret aircondition i de hvide togsæt. Det var et bevidst fravalg, som blev truffet, da metroen i sin tid blev etableret.

Forklaringen gik på, at det hverken var økonomisk eller miljømæssigt forsvarligt at bruge penge på den kølende vind, da Danmark ikke har tradition for at have mange dage med voldsomme varmegrader.

Nu, hvor Danmark oplever national hedebølge og vi har passeret sommerdag nummer 50 i år, er overvejelser dog anderledes. Hvis varmen fortsætter de næste sæsoner kan det meget vel blive nødvendigt at installere aircondition i metroen, forklarer Thomas Bech Roskjær:

- Den normale sommer er ikke som denne her sommer. Under så ekstreme forhold vurderer vi selvfølgelig, om det er noget, man skal gøre i fremtiden. Og hvis vi ser, at sådan en sommer gentager sig, så vil vi selvfølgelig se på, om det er det, der skal gøres, siger han.

På togturen i Metroen har temperaturen nu sneget sig op på 31,2 grader, men blandt flere turister betyder det dog blot, at de føler sig en smule mere hjemme - og ganske langt fra det lille land mod nord, hvor vikingerne herskede og vinteren var hård.

- Jeg er fra Conneticut i USA, og på en varm dag der, er det på samme måde, siger Nicole Purtill, der er sommerturist i København.

Samme fortælling kommer fra Hector Villalobos fra Mexico.

- Man føler, at man er på en strand i Mexico, siger han og griner.

Flere passagerer - primært de danske - tyer til ekstremerne for at holde kropstemperaturen nede. Nogle sidder med hatte i hånden, som viftes flittigt foran ansigtet. En har taget en lille manuel blæser med, og andre igen har smidt trøjen i den bagende gryde. 

- Umiddelbart så føles det virkelig virkelig varmt og fugtigt. Der er sådan lidt ulækkert hernede, siger passageren Tyge Skov, der bakkes op af medpassageren Nathalie Vural:

- Man kunne godt ønske, at der var lidt mindre fugtig herinde. Man får lidt hurtigt sved på panden, siger hun.

Der er dog en smule godt nyt til de ophedede passagerer i Metroen - men først i slutningen af året. Her vil der blive installeret et nyt ventilationssystem, som skal give bedre luftkvalitet.

Til gengæld kan anlægget ikke regulere temperaturen.

For nu må metropassagerne bevæbne sig med tålmodighed, sidde stille og prøve at svede mindst muligt. Og så kan man passende gribe en af de gratis vand, som Metroselskabet deler ud under hedebølgen.

- Et godt råd er at huske vand. Det er det bedste - og ellers tag ud til lufthavnen, hvor vi i morgen (i dag, red.) giver gratis vand mellem 12 og 16, siger driftchef Thomas Bech Roskjær.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik