Super-elcykler skal køre på cykelstien: "Det vil koste liv"

Et flertal i Folketinget har tilladt nye køretøjer på cykelstien. Det betyder, at man snart kan opleve super-elcykler på stierne.

En ny forsøgsordning med cykler, der kan køre 45 km/t ved hjælp af en motor - såkaldte speed pedelecs - er nu sendt i høring.

Det skriver Ingeniøren.

Forsøgsordningen går ud på, at cyklerne på en lang række områder ikke længere kategoriseres som store knallerter, men i stedet skal leve op til lidt løsere regler, oplyser Færdselsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Speed pedelecs er ikke almindelige elcykler, da en elcykel kun kan køre ved gå-hastighed, hvis ikke cyklisten træder rundt i pedalerne, hvorimod en speed pedelec på en egen hånd kan nå op i nærheden af 20 km/t uden pedalkraft.

Samtidigt vil en elcykels motor typisk slå fra, hvis man når over 25 km/t - dette sker først ved 45 km/t for en speed pedelec, der derfor indtil videre har været kategoriseret som en stor knallert, men det skal altså nu laves om i forsøgsordningen.

Klaus Bondam: Tankeløst og uforsvarligt

Den nye ordning er dog komplet uforsvarlig, mener man i Cyklistforbundet, der frygter for de bløde trafikanters sikkerhed:

- Det er decideret tankeløst, uansvarligt og ekstremt usikkerhedsskabende at åbne op for, at de må køre på cykelstierne, siger direktør Klaus Bondam til Ingeniøren.

Han understreger, at en lang række af forslagene kan være fine, da speed pedelecs er både sundere og grønnere end en knallert, der er teenageres oplagte alternativ. Men det ændrer ikke på problematikken:

- Det vil udgøre en kæmpe sikkerhedsrisiko. Hvis man bare lader det her passere, som det står, så vil det koste liv, og flere vil lade være med at cykle pga. øget utryghed på cykelstierne, siger han. 

Bliv væk eller kør på fortovet

Tidligere har afdelingsformanden i Dansk Cyklistforbund København, Erik Hjulmand, råbt vagt i gevær. 

Han forklarede TV 2 Lorry tilbage i december, at konsekvenserne vil være særligt slemme i hovedstaden, hvis man tillader nye køretøjer som eksempelvis super-elcykler og segways:

- En segway ved gadekæret i Sønder Omme går nok, men vi har ikke brug for flere køretøjer i byen. 

- Det vil give flere ulykker. Vi vil gerne have ladcykler, el-cykler og lange cykler, for folk ved, hvordan man gebærder sig på dem. Men det her er anderledes midler, som man dårligt nok tør prøve hjemme.

- Grundlæggende set bør de blive på fortovet. Selvom fodgængere heller ikke gider møde dem. Men man opfører sig anderledes og mere forsigtigt på et fortov, end man gør på cykelstien, sagde han til TV 2 Lorry. 

Politikere: Det går nok alt sammen

Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører for Venstre, har ikke læst udkastet til forsøgsordningen igennem, men har fuld tillid til, at Færdselsstyrelsens udspil ikke betyder, at det bliver mindre sikkert på de danske cykelstier, skriver Ingeniøren. 

Konservatives Rasmus Jarlov, der sidder i Folketingets transportudvalg, har også tidligere slået fast overfor TV 2 Lorry, at han bakker op om de nye super-elcykler:

- Jeg tror, man har haft samme bekymring for cyklerne, dengang de kom frem, har han blandt andet sagt til TV 2 Lorry. 

Hvorfor hører de til på cykelstierne og ikke på vejen eller fortovet?

- Jeg tror, det skaber mindre kaos her. Men vi mener det ærligt, når vi siger, det er en forsøgsordning, så vi er ikke låst fast på det. Hvis en segway skal køre på fortovet, skal det i hvert fald være ved meget lav fart, hvis det skal være forsvarligt. Umiddelbart minder flowet mest om en cykel. 

Fakta: Super-elcyklerne

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Ny Ellebjerg. Olivas Borehoved 06. Foto Metroselskabet

Boremaskiner krydser byen - denne gang over jorden

elbusser københavn frederiksberg

14 buslinjer omlægges til el i 2022 – heriblandt to travle ruter i København

Sne veje

Flere trafikuheld i aftes - pas på isglatte veje her til morgen

øresund helsingør helsingborg

Skåne vil bygge fire tunneler mellem Helsingør og Helsingborg

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere