Succes med at spare på vandet: Nu bruger bydel 1/3 mindre vand

Efter en særlig indsats er det lykkedes at nedbringe vandforbruget i den gamle del af Sydhavnen med en tredjedel på fire år – uden at beboerne skulle omlægge vaner.

I et nyt forsøg i den gamle del af Sydhavnen er det lykkedes at nedbringe vandforbruget markant på bare fire år.

Siden 2014 har Københavns Kommunes som udviklingsprojekt i den gamle del af Sydhavnen haft fokus på miljø og energibesparelser.

Dengang brugte beboerne i området i gennemsnit 127 liter vand per person i døgnet – et forbrug, der var væsentlig højere end gennemsnittet for København. Som mål havde kommunen at reducere vandforbruget med minimum 10 procent inden 2020.

Men det mål blev allerede nået i 2018. Her var vandforbruget allerede nedbragt til 113 liter vand per person i døgnet, skriver Københavns Kommune på sin hjemmeside.

Det vækker i sagens natur glæde hos Teknik- og Miljøforvaltningen, der med de positive erfaringer nu kan øjne muligheder i andre områder i byen.

- Sydhavnen er den første områdefornyelse, hvor der er et særligt fokus på energibesparelser. Det har vist sig, at en lokal, målrettet indsats giver resultater. Energiforbruget er de sidste fire år nedbragt markant i boligerne, siger centerchef Henriette Hall-Andersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen, der driver byens områdefornyelser.

- Målsætningen om 10 procents besparelse på vand var ambitiøs, men allerede ét år før forsøgets afslutning er vandforbruget faldet med 11 procent. Det taler for, at vi bringer erfaringerne fra Sydhavn videre i andre projekter, siger hun.

Bedre for miljøet – og for pengepungen

Indsatsen har primært bestået i at give nyttig viden og gode fifs til beboerne om, hvordan man nemt sparer på forbruget. Noget så simpelt som at stoppe en løbende vandhane eller toilet kan give store privatøkonomiske besparelser.

Allieret med den almene boligforening AKB i Sydhavn, der også har sat fokus på problemet, har man opnået en besparelser på 500.000 kroner årligt ved at stoppe dryppende vandhaner og løbende toiletter, skriver Københavns Kommune.

Vandforbruget er dog ikke det eneste, kommunen har haft fokus på at sænke i bydelen. Områdefornyelsen har også et mål om at nedsætte varmeforbruget fra 130 kWh/m2 til 115 kWh/m2. I 2018 var man godt på vej med et varmeforbrug på i gennemsnit 120 kWh/m2.

Lægger man besparelserne fra et nedsat vand- og varmeforbrug sammen, svarer det til en besparelse på i alt 6,2 millioner kroner over fire år.

Projekterne er blandt andet udført i samarbejde med HOFOR og energiteamet i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Området i Sydhavnen omfatter cirka 6500 boliger, hvoraf omkring halvdelen er almene boliger.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Forbrug

wolt

Er sultne efter bedre løn: Fredag aften strejker Wolt-bude i København

Irma i Valby(3)

playFor tre år siden var dagligvarebutik truet af lukning – nu er den kåret som kædens bedste

Bageri

Klamme fund i bagerier udløser politianmeldelse og bøder

eksempler

Se tricksene: Sådan bliver du lokket til at købe mere på nettet

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere