Succes: København gør andre kommuner grønne

Københavns Kommunes politik om primært at købe miljømærkede varer ser ud til at give dig og alle andre flere miljøvenlige kontormøbler og mere miljøvenligt legetøj at vælge imellem.

Københavns Kommune vil kun købe miljømærkede varer, hvis de kan slippe afsted med det. Alt lige fra bleer i børnehaverne til kontorstole på rådhuset skal være grønne.

Det besluttede politikerne sidste år, og nu har kommunen succes med at få andre kommuner med på den grønne bølge.

Kommunen udsendte tidligere på sommeren et såkaldt kærestebrev til alle landets kommuner, regioner og nogle statslige institutioner.

Københavns kærestebrev blev udformet sammen med en række andre kommuner, som har fokus på miljøvenlige indkøb, og her spurgte de, om nogen ville være "miljøkærester" og være med til at stille miljøkrav, når de køber legetøj og kontormøbler. 

Og det er der mange, der vil. Indtil videre har 25 kommuner, to regioner og et ministerium bakket op.

Og København Kommunes udmeldning om at lægge vægt på miljømærker betyder noget for, hvor miljøvenlige virksomhederne er, fortæller Tina Salbæk, der er markedschef hos Lekolar, som blandt andet sælger legetøj til det offentlige.

Hvorfor lige legetøj og kontormøbler?

De vil nemlig gerne have fat i nogle af de 23,3 millioner kroner, som Københavns kommunen hver år betaler for legetøj og kontormøbler. 

- Vi udvider vores sortiment hele tiden, og så kigger vi efter, at de nye produkter skal være miljømærkede, siger hun og uddyber:

- Summen af miljømærkede varer vil øges. Vi har ikke interesse i at tage nye varer ind, som ikke lever op til kravene.

Kommunernes krav giver dig mere at vælge mellem

Og selvom Københavns Kommune er en af deres vigtigste kunder og derfor kan flytte meget selv, så bliver det kun endnu mere attraktivt for dem, at udbyde miljømærket legetøj, når flere kommuner meder sig som potentielle kunder, forklarer hun.

Også på kontormøbelfronten, kan kommunernes udmelding være med til at fremme en bæredygtig udvikling. 

- Hvis det offentlige stiller krav om flere miljøvenlige varer, så betyder det, at det udbud, der til at være til andre kunder af miljømærkede varer, bliver større, siger Frank Lindhøj, der er kommerciel direktør hos Scan Office, der blandt andet sælger kontormøbler til det offentlige. 

Københavns Miljøkærester

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere