Stort politisk flertal vil skrue op for musikken i København

Aktører i musik- og kulturlivet i København kan ånde lettet op. Et politisk flertal har nu besluttet, at den omstridte 'Forskrift for udendørs musikarrangementer' skal revideres.

Reglerne for støjen ved udendørsarrangementer i København skal revideres.

Det står klart efter et møde i Teknik- og Miljøudvalget mandag. Her vedtog et politisk flertal, at reglerne, der trådte i kraft i marts måned 2017, skal ændres.

Nu foreskriver reglerne, at støjen på pladser og flere større veje maksimalt må være mellem 60 og 70 dB ved udendørsarrangementer i hovedstaden.

- Forskriften er alt for restriktiv. Den betød faktisk, at støjvagten var i tvivl om, hvorvidt der var sket et brud på reglerne, når der blev spillet musik, fordi baggrundsstøjen fra biler, maskinel og folk er højere end den dB-grænse, der er sat for udendørs arrangementer, siger Fanny Broholm, der er Alternativets medlem i Teknik- og Miljøudvalget, til TV 2 Lorry.

Det er et stort flertal i udvalget enig i. Kun Konservative stemte imod.

Miljø og teknikborgmester Ninna Hedeager Olsen (Enh) er glad beslutningen:

 

Udvalg vil se på placeringer af events

Ifølge Fanny Broholm bliver kommunen nødt til at hæve støjgrænsen for udendørs arrangementer, for at der fortsat kan være kulturarrangementer i bybilledet. 

Men samtidig bør man for fremtiden se på placeringen af de mange events i byrummet.

- Det er det samlede lydbillede, der generer folk. Man må se på, om man kan sprede kultur- og musikevents ud over byen i højere grad. Ifølge lokaludvalgene er det hyppigheden af arrangementer frem for støjgrænsen, der er det største problem, siger Fanny Broholm.

Underskrifter og åbent brev nuancerede debatten

I maj måned tilkendegav 76 af de største kulturaktører i et åbent brev til Københavns Kommune, at støjgrænserne for udendørs arrangementer i hovedstaden er noget nær umulige at leve op til.

Også arrangørerne af Copenhagen Marathon har underskrevet det åbne brev til Københavns Kommune.
Også arrangørerne af Copenhagen Marathon har underskrevet det åbne brev til Københavns Kommune.
Foto: Betina Garcia - Ritzau Scanpix

Samtidig lagde de mange aktører, der blandt andre talte CPH Marathon, Distortion og Copenhell, ikke skjul på, at det ville dræbe kulturlivet, hvis støjgrænserne ikke blev hævet.

"Vores holdning er enkel: I nuværende form fordrer forskriften, at der stort set ikke kan gives tilladelse til nogen som helst aktiviteter i de fremhævede områder. Forskriftens dB-anbefalinger i de fremhævede områder anser vi for uholdbare - for ikke at sige nærmest absurde - når bystøj og generel baggrundslarm i form af f.eks. cafégæster, busser, biler, ja, selv en gammeldags cykelringeklokke, overstiger det tilladte”, skrev de mange aktører i det åbne brev.

Brevet kom forud for en evaluering af forskriftens første leveår, som skulle forestå i Københavns Teknik- og Miljøudvalg. I den forbindelse bad kommunen interessenter om at komme med inputs. 

Siden det åbne brev til Københavns Kommune har mere end 500 kulturarrangører i København startet en underskriftindsamling for at "bevare musik og kultur i Københavns byrum."

"Det har betydet noget, at borgerne har skrevet under"

Og de mange kritiske røster er tilsyneladende blevet hørt.

- Der stod i dagsordenen, at vi skulle evaluere. Men det har helt klart betydet noget, at borgerne har givet emnet tyngde ved at underskrive underskriftindsamlingen mod forskriften, siger Fanny Broholm og tilføjer:

status på underskriftindsamling

Ved denne artikels deadline har 27.248 borgere tilkendegivet deres støtte til underskriftindsamlingen mod 'Forskrift for udendørs musikarrangementer'

Kilde: skrivunder.net

- Der har kun været 71 klager over støj det seneste år. Underskriftindsamlingen har derimod over 27.000 underskrivere nu. Så er med til at pege på, at det er for restiktivt. 

Udvalgsflertallet tilkendegav samtidig enighed i en protokolbemærkning, som Alternativet stod bag.

"Partierne ønsker, at støjgrænserne for udendørs arrangementer revideres i et samarbejde med lydekspert, musik- og kulturbranchen samt lokaludvalgene og naboer, således at disse tilpasses udfordringer og behov i anvendelsen af byens rum. Udvalget ønsker at bekæmpe generne ved musikarrangementer og ikke arrangementerne i sig selv. Udvalget ønsker en inddragende proces, hvor vi finder en god balance mellem ro og musikalsk udfoldelse", står der i protokolbemærkningen, som alle partier undtagen Konservative erklærede sig enige i.

Konservative: Støjgrænse skal ikke hæves generelt

Ifølge Jakob Næsager, Kons., skyldes partiets modvilje ikke, at der ikke skal revideres i 'Forskriften for udendørs arrangementer'.

Partiet mener dog ikke, at støjgrænserne generelt skal hæves i byen.

- EU har nogle grænseværdier for sundhedsskadelig støj. Så hvis vi hæver støjgrænserne til det, som blandt andre Strøm Festival ønsker, bliver det skadeligt at bo i København. Derfor er vi indstillet på at finde ud af, hvilke få steder, det skal være højee. Men det skal ikke være alle steder, siger Jakob Næsager til TV 2 Lorry.

I stedet ser kommunalpolitikeren hellere, at diskussionen om deciderede festivalpladser i København genåbnes.

- Det synes jeg kunne være en god idé, siger Jakob Næsager og uddyber:

- Hvis højttalerne står rettet mod noget andet end boliger, og der desuden er en form for støjværn omkring, så tror jeg, at mange kan blive glade for den løsning.

Politikeren afholder sig dog fra at give bud på placeringer selv. Det vil han i stedet lade musikarrangører og lokaludvalg om.

TV 2 Lorry modtog tidligere et skriftligt svar fra Jakob Næsager, Kons., i sagen, som fremgik i artiklen. Siden har Jakob Næsager uddybet sine synspunkter mundtligt, som nu fremgår herover.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik