Stort gennembrud på Riget bringer baby-håb til kræftramte kvinder

I en laboratoriekælder under Rigshospitalet har en gruppe forskere som de første i verden skabt en rekonstrueret æggestok, som kan give håb til kræftramte kvinder, der ønsker børn.

Et nyt gennembrud i fertilitetsforskningen kan være en realitet.

Som de første i verden er det nemlig lykkes for en gruppe forskere på Rigshospitalet i København at skabe en kunstig æggestok, der kan hjælpe kvinder, som ikke længere kan få børn. 

Det gælder særligt for de kvinder, som bliver ramt af enten kræft i æggestokkene eller blodkræftformen leukæmi. Ved begge kræftformer skal kvinderne gennemgå en behandling, som har den kedelige bivirkning, at kvinderne kan blive infertile.

Men nu kan forskernes gennembrud skabe nyt håb for de kræftramte kvinder, der ønsker at føde deres eget barn.

Ægceller overlever i "kunstig" æggestok

Da 20 ægceller for flere uger siden blev implanteret på en "kunstig" æggestok og derefter anbragt i en mus, var håbet, at æggene ville overleve.

Nu, godt tre uger senere, er fem af de 20 ægceller fortsat i live - og det er gennembruddet. For det er nemlig aldrig sket før.

Æggestokken, som ægcellerne gror i, er som sådan ikke kunstig - men det er tæt på. Den er rekonstrueret på en måde, så det beskadigede væv, som er kræftramt, bliver renset op for både ægceller og kræftceller. 

Når yderskallen i æggestokken er kræftfri, bliver ægcellerne, som siden er blevet isoleret, lagt tilbage i skallen.

Den fremgangsmåde er banebrydende, og det er første gang, at nogen forskere i hele verden er lykkes med at udvikle og rekonstruereen æggestok, som er 100 procent biologisk - og fungerer.

- Det giver simpelthen potientalet til, at vi på et tidspunkt kan give de her kvinder med æggestokkræft eller leukæmi de rekonstruerede æggestokke tilbage, hvor vi kan sige, at der ingen kræftceller er, siger Stine Gry Christiansen, som er en af forskerne på projektet for Fertilitetsklinikken og Reproduktionslaboratorisk laboratorium på Rigshospitalet.

- Der er kun æggene, og det er dem, I kan få tilbage og få genetableret jeres fertilitet, tilføjer hun.

Det vellykkede forsøg skaber også glæde udenfor laboratoriekælderen. 

Kræftens Bekæmpelse: "Det vil give stort håb"

Ifølge Laila Walther, der er afdelingschef for Patient- og Pårørendestøtte i Kræftens Bekæmpelse, kan den nye forskning hjælpe mange kræftramte på vej.

- Det, at der kommer en mulighed for, at man på sigt vil kunne få sit eget barn, vil give et stort håb og en mindre bekymring for den sygdom, som er så forfærdelig, siger hun og tilføjer:

- Alle de gener og bivirkninger, der er ved at blive syg, bliver mindre, så det bliver mindre alvorligt at blive syg. Så det er en meget stor forandring. Det er faktisk en fantastisk nyhed.

Alligevel må alle væbne sig med tålmodighed noget tid endnu.

Ifølge forskerne på Rigshospitalet er skridtet, at få ægcellerne til at overleve i den rekonstruerede æggestok, blot det første af en del skridt, før mennesker kan få gavn af gennembruddet.

- Der er meget langt fra mus til mennesker. Det er de helt tidlige skridt, hvor vi siger, at æggene kan overleve. Men det, vi skal bevise nu, er, at de oså kan vokse og udvikle sig normalt, siger forskeren Stine Gry Christiansen til TV 2 Lorry. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik