Store skiftedag: Ændringer på 33 buslinjer er nu trådt i kraft

Kører du tit i bus i Storkøbenhavn, så skal du være opmærksom næste gang, du skal med bussen. 33 buslinjer er nemlig ændret søndag.

En af Storkøbenhavns største busomlægninger nogensinde er nu færdig.

Hvis du har været vant til at tage busser i og omkring storkøbenhavn, så skal du fra i dag været ekstra opmærksom næste gang du begiver dig ud i bustrafikken. 33 ændrede buslinjer har nemlig haft deres premiere i dag.

- Vi har jo lagt 33 buslinjer om nu her, fordi der er åbnet en metro, og det er selvfølgelig for, at vi kan få folk hen til metroen, så de kan komme videre med metroen, og så skal vi selvfølgelig også undgå, at vi kører alt for meget parallelt med metroen, siger Per Gellert, plandirektør hos Movia til TV 2 Lorry. 

Det nye busnet hedder Nyt Bynet, og ifølge plandikrektøren er søndagen gået som forventet, efter at 3200 stoppesteder er blevet ændret.

quote Jeg synes, det er noget lort. Jeg har en, jeg skal besøge ved Gladsaxe Kirke - det bliver en totalt omvej nu.

Birgit Bech Johannisson fra Nordvest

- Metro og busser skulle gerne ses som ét samlet system, og derfor ser vi det jo heller ikke som, at vi nu skærer ned på busserne, men at man samlet set har fået et bedre, kollektivt trafiksystem,  siger Per Gellert.

I dagens anledning var Movias medarbejdere og buschauffører fra klokken 10 til klokken 13 til stede på 30 stoppesteder for at vejlede og svare på spørgsmål. Ved Vibenhus Runddel kører 8A ikke længere, som den ellers hidtil har gjort, og det har givet anledning til spørgsmål.

Stoppestedsvært viser passageren, hvor han kan tage metroen fra istedet for bus 8A. 
Stoppestedsvært viser passageren, hvor han kan tage metroen fra istedet for bus 8A. 

- I dag har de spurgt om, hvorfor bussen ikke kører - den bus, som de normalt plejer at tage, og det er jo på grund af metroen. Det er meget tit ældre mennesker, som egentlig bare har sat sig ved stoppestedet, og så venter de på, at bussen skulle komme, og så har jeg måttet gå hen og spørge dem, hvor de skulle hen for at kunne hjælpe dem lidt, siger Leo Bent Jensen, stoopestedsvært hos Movia. 

Her kan du møde stoppestedsværter i uge 42 til og med uge 44

Som noget nyt kan man i A-busserne nu frit gå ind og ud af alle bussens døre, og det skal give hurtigere og nemmere rejse.

quote Det er jeg meget tilfreds med

Torben Wolff fra Nordvest

De ændrede buslinjer, der skal binde busser, metro og tog bedre sammen, vil for nogle være en gevinst. Torben Wolff har været vant til at tage bus 66, som nu ikke længere kører, men trods det, er han tilfreds.

- 4A har jeg ført brugt til metroen, men nu kan jeg tage metroen her (Nørrebro Station). Det er jo fint nok. 12'eren kan jeg ikke bruge, men 250 kan jeg bruge, for den kører til Borups Plads, hvor jeg skal hen, når min hustru skal til damefrisøren, så det er helt fint. Det er jeg meget tilfreds med, siger Torben Wolff fra Nordvest til TV 2 Lorry. 

Men det er ikke alle, som er glade for ændringerne.

- Jeg tænker, at det er meget dårligt formidlet, siger Eva Teglbjærg fra Brønshøj. 

- Jeg synes, det er noget lort. Jeg har en, jeg skal besøge ved Gladsaxe Kirke - det bliver en totalt omvej nu. Jeg kan køre med 250 til Gladsaxe Trafikplads, og så kan jeg gå tyve minutter, og det når man er gående og næsten ikke kan se noget, siger Birgit Bech Johannisson fra Nordvest. 

Som noget nyt kan man i A-busserne nu frit gå ind og ud af alle bussens døre, og det skal give hurtigere og nemmere rejse.
Som noget nyt kan man i A-busserne nu frit gå ind og ud af alle bussens døre, og det skal give hurtigere og nemmere rejse.

-  Der har jo ikke rigtig været noget information, andet om at det bliver lagt om - det skal du selv gå ind og søge på, siger Jytte Castenberg. 

Men er det ikke også fair nok, man selv skal gå ind og søge på det?  

- Nej, det synes jeg ikke med os ældre, fordi der er mange, der ikke kan finde ud af at gå ind og søge - det er helt sikkert, siger Jytte Castenberg.

Hos Movia er de bevidste om, at den store omvæltning vil være til gene.

quote Lad os høre om det, når man opdager et eller andet, som man synes, der virker uhensigtsmæssigt.

Per Gellert, plandirektør, Movia

- Det er klart, når man laver om i folks vaner, så er det i hvert fald det først, som udfordrer dem i forhold til, at man skal lære noget nyt. Og så vil der selvfølgelig også være nogle steder, hvor man får en længere rejsetid - det kan ikke undgåes, når man laver så store omvæltninger, siger Per Gellert, plandirektør hos Movia. 

Movia hører gerne fra buspassagerer, som oplever uhensigtsmæssige eller problematiske linjer. 

- Lad os høre om det, når man opdager et eller andet, som man synes, der virker uhensigtsmæssigt. Så kan man gå ind på dinoffentligetransport.dk og give os besked der.  

Det Nye Bynet i tal