Stor regnefejl i københavnsk forvaltning: Grundejere betalte 18 millioner for meget

Grundejere i det centrale København har betalt omkring 18 millioner kroner for meget for fortovsrengøring til kommunen. Nu betaler forvaltningen tilbage.

Fremover kommer fortovsordningen i Købenavn på private hænder Foto: Morten Germund - Ritzau Scanpix

I over 20 år har de københavnske grundejere betalt Københavns Kommune for at holde fortovene rene. Men de seneste to år har der tilsyneladende været en fejl på Teknik- og Miljøforvaltningens regnemaskine.

De penge skal grundejerne naturligvis have tilbage.

Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, Teknik- og Miljøborgmester, Københavns Kommune

Her har grundejerne nemlig blevet opkrævet for høj betaling til renhold af fortovene. Det fremgår af flere referater fra møder i både Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.

Den store regnefejl blev opdaget af en ansat i kommunen ved et tilfælde, da man i foråret udførte et såkaldt kontrolbud i forbindelse med, at en tredjedel af ordningen skulle i udbud. 

Læs også Københavnske grundejere skal måske feje for egen dør

Grundejere betalte en tredjedel for meget

Her opdagede man, at kommunens pris for arbejdet var 30 procent højere end den egentlige udgift, hvilket samlet set udgør 18 millioner kroner, der er blevet opkrævet for meget af grundejerne i kommunen.

- Det er stærkt beklageligt, at grundejerne har betalt for meget for renhold af fortovene i to år. De penge skal grundejerne naturligvis have tilbage. Jeg ser derfor frem til at drøfte forvaltningens anbefaling med de andre udvalgsmedlemmer på mandag, lyder det fra teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

Det er stærkt beklageligt, at grundejerne har betalt for meget for renhold af fortovene i to år.

Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, Teknik- og Miljøborgmester, Københavns Kommune

Ifølge kommunen skyldes det først og fremmest overgangen til løvpustere fremfor affaldssnappere, ligesom en ny arbejdsaftale for medarbejderne, nye driftspladser og bedre arbejdsplanlægning også har haft betydning. 

Læs også Historisk slotshave bruger nu flere penge på skrald end gartnerarbejde

Tilbagebetalingen til de enkelte grundejere vil spænde fra under 100 kroner og op til omkring 150.000 kroner.

Det skyldes blandt andet, at fortovsarealet varierer betydeligt. Betalingen vil ske automatisk til de mange grundejere, der derfor ikke behøver at kontakte kommunen.

Den alt for dyre fortovsordning i Københavns Kommune skal nu nedlægges og udliciteres til private firmaer fremover. Det besluttede Borgerrepræsentationen kort før sommerferien. 

Læs også Skraldekrigere samlede 30 sække affald på Bryggen: Nu takker kommunen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik