Støj svækker københavnernes helbred

I Københavns Kommune er der tusindvis af støjplagede boliger, hvor støjen er så kraftig, at beboerne risikerer deres helbred.

Amanda Lindhøj, kæresten og hendes datter bor ét af de steder, hvor den sundhedsskadelige trafik er mest massiv: I Folehaven i Valby, hvor bilerne suser forbi døgnet rundt.

- Vi skulle bare have en hurtig lejlighed, og det her var det, vi fik tilbudt. Vi kommer fra Jylland af, så vi vidste slet ikke, hvad Folehaven var, siger Amanda Lindhøj.

Bevæbnet med en støjmåler vil Kåre Press-Kristensen, der er miljøingeniør hos Det Økologiske Råd, vise os, hvor meget de københavnske gader støjer.

Hjemme hos ham selv i Brønshøj er støjen langt under Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi på 58 decibel, men få hundrede meter derfra - på Jyllingevej nærmer støjmåleren sig 80 decibel.

- Vi snakker over en tusindedobling af lydniveauet hernede, siger Kåre Press-Kristensen med henvisning til, at bare tre decibel er en fordobling af støjniveauet.

Ifølge flere undersøgelser kan vejstøj medføre sygdom, og det anslås, at der hvert år dør op til 500 danskere på grund af støj.

- Så får man stressrelaterede sygdomme. Det er hjerte-kar-sygdomme og også en række andre følgesygdomme som depression og angstanfald. Man får koncentrationsbesvær, indlæringsvanskeligheder og så videre, siger Kåre Press-Kristensen.

Amanda Lindhøj vil da også gerne flytte fra Folehaven snarest muligt.

- Ja, det vil vi gerne. Vi skal bare lige have råd til det, så er vi dem, der er smuttet.

Miljøstyrelsens hjemmeside har man kortlagt vejstøjen på de københavnske veje, og ifølge kortet og Københavns Kommune er vejene Tagensvej, Åboulevarden og Jagtvej særligt støjbelastede.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Eurojackpot

Lottovinder fik besked om gigantgevinst i bilen

penge.jpg

Heldig kartoffel får fyldt tegnebogen: Vandt 310.785.127 kroner

Line Baun Danielsen

Nul erstatning i Se & Hør-sag: - Jeg har skyldt mig selv og mine børn at gå hele vejen

TV 2

Sygeplejerske om omstridt formulering: Jeg føler mig stødt som sygeplejerske, muslim, og kollega

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere