Statsadvokat: Politiet fejlede i sag om flaskesamlere

Københavns Politi bliver nu tvunget til at indbringe bødesag mod ni flaskesamlere for retten.

Københavns Politi gik for vidt, da man i august anholdt ni hjemløse flaskesamlere og inddragede deres penge som betaling for et bødeforlæg.

Det vurderer Statsadvokaten for København, som nu har bedt Københavns Politi om at indbringe sagen for retten, hvor en dommer skal vurdere, om de ni flaskesamlere skal straffes med en bøde eller ej.

- Som tilsynsførende myndighed i forhold til Københavns Politi mener vi, at der er begået en fejl i sagen, siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich til Ritzau.

De ni blev anholdt i august, efter at de havde søgt ly for et kraftigt regnvejr. Flaskesamlerene havde forsamlet sig under et halvtag i en skolegård for at undgå vandmasserne fra oven.

Det måtte de ikke ifølge Københavns Politi, som anholdt de hjemløse og sigtede dem for ulovlig indtrængen. Den slags udløser en bøde - men kun hvis man er skyldig - og politiet valgte at fratage flaskesamlerne deres penge.

Det skulle gøre det ud for den bøde, som de hjemløse efter politiets opfattelse stod til. Men efterfølgende er der blevet rejst tvivl om, hvorvidt flaskesamlerne i situationen forstod, hvad der foregik.

Statsadvokaten vurderer, at der i sagen hersker så megen tvivl om, hvorvidt de hjemløse flaskesamlere i situationen forstod, at en straffesag mod dem var i gang med at blive endegyldigt lukket.

- Når man har vedtaget en bøde (betalt en bøde, red.), så er det principielt endeligt, og det kan ikke indbringes for retten efterfølgende, siger Gyrithe Ulrich.

En af statsadvokaternes opgaver er at føre tilsyn med politiets arbejde, og finder man fejl, kan man bede politiet om at omgøre en beslutning.

- Vi har derfor bedt Københavns Politi om at indbringe sagen for retten. Vi vurderer desuden, at det er det rigtige at lade retten tage stilling til, om der har været tale om ulovlig indtrængen i sagen, siger Gyrithe Ulrich.

Det er advokat Dorte Kynde Nielsen, som har ført sagen på vegne af flaskesamlerne. Hun har endnu ikke haft lejlighed til at læse statsadvokatens afgørelse og ønsker først at kommentere sagen, når hun har læst afgørelsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

retten i glostrup

56-årig anholdt for omfattende handel og indsmugling af narko

Politibil nat

Politi søger vidner efter teenager blev stukket med kniv i nakken på Nørrebro

Politiet til stede ved Nordsjællands Hospital i Hillerød

Formodet rockerdrabsmand fængslet i fire uger

Risbjergvej Hvidovre

Mand blottede sig for børn i ti år - tip fra lokale fældede ham

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere