Søerne har nået laveste vandstand i 26 år - og de stinker

Tørken har ramt søerne i København, der ikke bare har mindre vand end normalt, men de lugter også forfærdeligt.

Vi skal helt tilbage til 1992, siden der sidst har været så lidt vand i Københavns Indre Søer, der i daglig tale kaldes søerne.

quote Der er ikke noget vand at pumpe. Så vi venter på regn. 

John Pape, vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen

På grund af tørken fordamper der lige for tiden intet mindre end 90.000 liter vand i timen fra søerne, og der ses på vandstanden, der er faldet med 32 centimeter indtil nu.

Vandet er kravlet ind på midten, hvor der er dybest, og derfor er søbunden blottet langs søernes kanter. Det er ikke er særlig smukt syn - og så er det absolut heller ikke rart for næsen.

Tager man en løbetur omkring søerne, vil man uden tvivl lægge mærke til stanken af råd fra søerne. 

- Det skyldes, at vi får blotlagt en del af søbunden, og der er en masse planter der, som begynder at rådne. Og derfra kommer den rådne lugt, siger John Pape, vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. 

Fuglene mærkes ikke af den lave vandstand. Fiskene derimod lægger sig på bunden og sover, fordi vandet er blevet for varmt for dem.
Fuglene mærkes ikke af den lave vandstand. Fiskene derimod lægger sig på bunden og sover, fordi vandet er blevet for varmt for dem.
Foto: TV 2 Lorry

Plejer at fylde søerne op - men ikke i år

Han fortæller, at der hver sommer er et lavpunkt i vandstanden i søerne, men det er sjældent så slemt som i år.

Normalt fyldes de kunstigt anlagte søer op med vand fra Harrestrup Å - men ikke i år.

- Der er ikke noget vand at pumpe. Så vi venter på regn. Når der kommer vand i Harrestrup Å, så kommer der vand her igen, siger John Pape.

De københavnske søer er sunket med 32 cm i varmen

Og han er forhåbningsfuld.

- Der skal være flere somre uden regn, hvis vandet skal forsvinde helt. Fortsætter tørken, som den gør nu til den 1. september, så sænkes vandstanden med endnu 50 centimeter, men der er 2,5 meter vand nu, så der er stadig vand nok, siger John Pape.

- Men vi håber på regn. 

Det anbefales ikke at træde ud på søbunden, selvom den er blottet.
Det anbefales ikke at træde ud på søbunden, selvom den er blottet.
Foto: TV 2 Lorry

bag om søerne

Dyrelivet klarer sig

 Søerne vrimler med dyr - her lever både massevis af fugle, men også fisk.

Men selvom der ikke er meget vand tilbage, så klarer de sig.

- Fiskene kan ikke tåle, at temperaturen i vandet stiger, og det gør den lige nu. Så fiskene trækker ned mod bunden og lægger sig til at sove, indtil det er overstået, siger han.

Der er endnu vand nok til, at svane-cykelbådede kan sejle på søerne. Og hvis man vil, kan man faktisk træde ned på søbunden i kanten af søerne. 

Men det anbefaler John Pape ikke. 

- Der er glasskår og skarpe sten, så jeg fraråder almindelige mennesker at gøre det, når de ikke har styr på, hvad der er dernede, siger han. 

 
 
Foto: TV 2 Lorry