Socialt udsatte fik suppe, julegaver og kram i lange baner

Glæde og taknemmelighed går begge veje når den kristne hjælpeorganisation "Klippen" deler julegaver og suppe ud til udsatte borgere i København.

"Glædelig jul! Du skal have en gave fordi du er noget særligt", står der på kortet på den store, bløde julegave som Allan Frederiksen rækker hjemløse Jesper på Mozarts Plads i Sydhavnen. 

- Hvad størrelse bruger du så?, spørger han en mand lige ved siden af. Og får med et grin oplyst "ekstra-small". Men det bliver hurtigt rettet til en størrelse "large".

 Allan Frederiksen, daglig leder i den kristne hjælpeorganisation Kontaktcenter "Klippen", er ude med suppe, kaffe og julegaver til udsatte borgere på Købehavns pladser og torve. Der er kram, smil og glæde fra alle til de frivillige fra "Klippen". Og en god stemning. Det er tydeligt at de hjemløse og gadens andre udsatte kender de fire mænd, der kommer med kaffen og gaverne. 

Alle er værdifulde

- Hvad for en suppe laver du i dag?, spørger Allan Frederiksen den unge kok. Vi er i køkkenet i det kristne kulturcenter på Drejervej i Nord-Vest. Klokken er 10. Tre frivillige er mødt ind for at dele suppe og julegaver ud sammen med Allan Frederiksen.

De pakker bilerne og kører mod første stop. Hulgårds Plads i Københavns Nord-Vest kvarter.

- Hej, vil du have en julegave?, spørger Henning Knudsen og Steffen Reimars- Nielsen de mænd, der hænger ud på pladsen. De to frivillige finder de rigtige størrelser frem og mændene stråler af glæde. Pakkerne indeholder nemlig varmt undertøj, slik, et gavekort og tandbørste og tandpasta. Noget man kan bruge i et liv på gaden.

quote - Hold da op, mand. Det havde jeg ikke forventet. Jeg havde ikke set det komme, men det er fedt!

Jaakunnguag Josefsen, tidligere hjemløs

- Hold da op, mand. Det havde jeg ikke forventet. Jeg havde ikke set det komme, men det er fedt!, siger Jaakunnguag Josefsen. En grønlandsk mand, der har drukket hele livet og været hjemløs i mange år. Men han er holdt op med at drikke, har fået egen lejlighed. Han er lige kommet forbi vennerne. Men han får også en gave - flytningen har været dyr.

- Læs kortet, opfordrer Allan Frederiksen. Budskabet om at gaven er til et særligt menneske, går lige i hjertet hos Jaakunnguag Josefsen og de andre mænd.

- For os er det vigtigt at vise at alle er værdifulde. Vi elsker de her mennesker, vi kommer ud og besøger. De er nogle dejlige mennesker, kærlige mennesker. At få lov at give en julegave ud, det er en fantastisk glæde. Bare at se deres smil, deres grin, deres glæde og at få et kram af dem. Det betyder lige så meget for os, som det betyder for dem, fortæller Allan Frederiksen. 

De frivillige fra "Klippen" får venner blandt de udsatte folk, de deler mad ud til
De frivillige fra "Klippen" får venner blandt de udsatte folk, de deler mad ud til
Foto: Annie Aurby - TV 2 Lorry

Julefest med gratis mad

De fire mænd er også på Christianshavns Torv med julegaver og suppe. Her er glæden lige så stor:

- Det her er det bedste der er sket i lang tid, siger en ung hjemløs mand, da han får sin pakke.

En af de frivillige fra "Klippen" har en ganske særlig grund til at være med: - Fordi jeg selv har prøvet det liv her. At være alkoholiker og narkoman - for 46 år siden.Derfor brænder jeg for at være med til at gøre en forskel. Og give den kærlighed, som jeg har fået. Og det betyder enormt meget for mig, siger Oluf Borremark, der er pensionist og 75 år.

- Jeg bliver ved med det her arbejde til jeg ikke kan mere, siger han. Oluf Borremark har ikke brug for at få taknemmelighed fra nogen. Han ser det som næstekærlighed og holder oprigtigt af de mange udsatte og hjemløse, han møder hver mandag, når han er med til at dele mad ud.

- Der er julefest med flæskesteg og ris-a-la- mande i aften i Lille Colbjørnsensgade, siger Allan Frederiksen ind i mellem at han deler gaver, kaffe og suppe ud. På Kontaktcenter "Klippen"´s værested på Vesterbro er den nuværende Socialborgmester, Jesper Christensen (Soc.dem.) klar med julehistorier  fra kl. 19 og der er dækket op med alt hvad hjertet begærer. Og så er der flere små-gaver og et band.

De fire frivillige mænd fra "Klippen" skal videre. Ud over Mozarts Plads, skal de også forbi Enghave Plads og Sundholm inden dagen er omme. 


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?