Snart skal københavnerne sortere kartoffelskrællerne fra

Om få måneder skal københavnerne sortere grønt affald som kaffegrums og kartoffelskræller fra resten af deres skrald.

Efter sommerferien får Københavns 280.000 lejligheder en pakke fra kommunen.

I den ligger en køkkenkurv, biologisk nedbrydelige poser og en sorteringsguide. Københavnerne skal nemlig til at sortere deres organiske affald fra i en særlig skraldespand.

quote Vi har et mål om, at 45 procent af husholdningsaffaldet skal genanvendes i 2018, og her udgør det daglige madaffald en kæmpe ressource, fordi mængderne er så store.

Morten Kabell, Enhedslisten, teknik- og miljøborgmester i København

De har i flere år sorteret pap, papir og glas fra, og senest er også metal, plast og elektronik - men nu er turen kommet til sortering af bioaffald, der står for 40 procent af byboernes husholdningsaffald, viser en undersøgelse.

- København har under sloganet ’Genbrug er guld’ arbejdet benhårdt på at ændre opfattelsen af affald, så vi begynder at se det som ressourcer, der kan udnyttes. Vi har et mål om, at 45 procent af husholdningsaffaldet skal genanvendes i 2018, og her udgør det daglige madaffald en kæmpe ressource, fordi mængderne er så store, siger teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell, Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

I februar 2017 genanvendte man 37 procent af husholdningsaffaldet i København. 

En ekstra skaldespand

Det er ikke små mængder, der skal sorteres fra det generelle affald. En gennemsnitlig københavnsk husstand producerer 3,5 kilo organisk affald ugentligt.

quote Bioaffald kan omdannes til el, varme og biogas, som blandt andet holder hjulene kørende i de nye 5C-busser og 75 procent af Københavns egne skraldebiler.

Morten Kabell, Enhedslisten, teknik- og miljøborgmester i København

Selvom det kræver lidt ekstra at sortere endnu mere af sit affald fra, er det et offer, som de fleste københavnere er villige til at tage.

I en tidligere undersøgelse har 78 procent af københavnerne erklæret sig klar til at sortere det organiske affald, hvis de får muligheden, skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse. 

Startpakken sendes først ud til byens lejligheder mellem august og oktober og derefter til villaer og rækkehuse.

Affald får liv efter døden

Der kommer en ekstra affaldsspand i gårdene i de københavnske lejligheder. Her skal der være organisk affald i.
Der kommer en ekstra affaldsspand i gårdene i de københavnske lejligheder. Her skal der være organisk affald i.
Foto: TV 2 Kosmopol

Kartoffelskrællerne, kaffegrumsen og æbleskrogene får med den nye ordning et liv efter døden. Det skal omdannes til energi på biogasanlæg. Også restproduktet, der indeholder fosfor, skal spredes ud over de danske marker.

- Bioaffald kan omdannes til el, varme og biogas, som blandt andet holder hjulene kørende i de nye 5C-busser og 75 procent af Københavns egne skraldebiler. Udviklingen er endnu ikke dér, hvor den tunge transportsektor kan køre på el, så biogassen er helt afgørende for at sikre renere luft i byen, siger Morten Kabell. 

Villaer og rækkehuse kan framelde sig ordningen, mens de enkelte lejligheder kan lade være med at sortere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik