Snart skal københavnerne genanvende 70 procent af deres affald

Københavnerne skal om seks år sortere meget mere af deres affald, har politikerne besluttet. Borgerne skal selv betale for mere genanvendelse.

I dag bliver 45 procent af københavnernes husholdningsaffald genanvendt.

Det sker, fordi københavnerne eksempelvis sorterer madaffald i en grøn bio-skraldespand, og sorterer deres pap og papir. Husholdningsaffald er skrald fra den almindelige husholdning.

Men i fremtiden - i 2024 - skal 70 procent af husholdningsaffaldet genanvendes i byen. Det blev politikerne i Teknik- og Miljøudvalget enige om på et møde mandag aften.

- Verdens ressourcer er knappe, og derfor er øget genanvendelse nøglen til en bedre og mere miljørigtig fremtid. Vi kan se, at københavnerne glædeligt bidrager til at forbedre klimaet ved at sortere affald, og det engagement skal vi politisk tage imod med kyshånd og sætte barren for genanvendelse endnu højere, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

Den nye plan skal være med til at få København til at nå sit mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad.Men hvis genanvendelsesprocenten skal i vejret, så afhænger det ikke kun af politikernes vilje - men allermest af københavnernes glæde ved at sortere.

- Det er københavnerne, der er nøglen til succes, når det kommer til genanvendelse, og derfor skal vi selvfølgelig lytte til, hvad de har behov for, hvis vi skal lykkes med at øge genanvendelsen. Et bredt politisk flertal har nu vist, at de politiske ambitioner er på plads, siger Ninna Hedeager Olsen.

Sortering på gaden

For at nå 70 procent skal kommunen investere 850 millioner kroner - og de skal komme fra københavnernes pengepunge.

En gennemsnitlig husholdning skal betale 20 procent mere om året i affaldstakst i 2024 for at der bliver råd til mere genanvendelse. I dag betaler københavnere i gennemsnit 1.671 kroner om året, mens de i 2024 kommer til at betale 2.002 kroner om året.

Tidligere har Ninna Hedeager Olsen fortalt til TV 2 Lorry, at for at nå op på de 70 procent skal der etableres affaldssortering til de københavnere, der i dag ikke har adgang til det.

Det gælder for eksempel mange indbyggere i Indre By, hvor små eller ingen baggårde umuliggør en almindelig affaldsordning. Her skal der om nødvendigt graves ud til affaldsbeholdere under jorden, fortæller miljøborgmesteren.

I affaldsplanen foreslår teknik- og miljøforvaltningen, at sorteringen af affald bliver udbredt til offentlige gader og stræder. Som det er i dag, er det ikke muligt at sortere sit affald i byrummet.

Rettelse: TV 2 Lorry skrev tidligere, at der var tale om madaffald. Det er ukorrekt. Der er tale om husholdningsaffald, der dækker over skrald fra den almindelige husholdning.

TV 2 Lorry var med, mens den nye affaldsplan blev diskuteret. Hør flere eksempler på, hvordan kommunen når de 70 procent her:

Teknik- og Miljøudvalget diskuterede en ny plan, som skal sikre at kommunen når sit mål om at blive CO 2 neutral. Planen indebærer blandt andet, at vi bliver bedre til at sortere vores affald. Både derhjemme, men også på gaden.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik