Smart trick skal sikre, at havskildpadde ikke bliver for tyk

Ligesom en labrador - og nogle mennesker - er havskildpadder mere eller mindre altædende og har ingen mæthedsfølelse. Men Den Blå Planet har lært en havskildpadde at spise rigtigt.

00:58

Sådan her ser det ud, når dyrepasserne fodrer havskildpadden i Den Blå Planet i et mindre bassin - et stykke væk fra den store buffet i Oceantanken. Video: Den Blå Planet

Dyrepasserne på Den Blå Planet har fundet på et smart trick, som gør, at de kan styre, hvor meget og hvad havskildpadden i den store Oceantank spiser.

Hver gang de fodrer, sænker de en rød plade ned i vandet, som skildpadden har lært at forbinde med mad. Når skildpadden får øje på pladen, svømmer den hen til den, og på den måde kan dyrepasserne få den over i et mindre bassin, hvor den får lidt mad, mens de andre dyr får en stor buffet.

Hvis der kommer ni cheeseburgere svømmende forbi den, spiser den dem. Den kan ikke styre det, for den føler sig aldrig mæt.

Kasper Jørgensen, Dyrlæge på Den Blå Planet

- Det er nødvendigt, fordi en havskildpadde spiser alt, hvad den kommer i nærheden af. Hvis der kommer ni cheeseburgere svømmende forbi den, spiser den dem. Den kan ikke styre det, for den føler sig aldrig mæt, fortæller dyrlæge hos Den Blå Planet Kasper Jørgensen.

Oceantanken er ligesom en slikbutik

Dyrene i den store Oceantank bliver fodret to gange om dagen, og det foregår ved, at der bliver kastet mad ud til alle. Det er smart for de fleste, men ikke for havskildpadden.

Læs også Abeskønt: Dyrepassere mødte ind til en nyfødt chimpanseunge

- Det er ligesom at være midt i en slikbutik for havskildpadden, og den vælger instinktivt det mest energiholdige mad. I naturen ville den spise en del vandmænd, den kommer forbi på dens vej. Det svarer til salat for os mennesker rent kaloriemæssigt. Men foderet, vi kaster ud i tanken, er meget energiholdigt, fordi mange af dyrene har brug for mere energi end havskildpadden, fortæller dyrlægen.

Hvis havskildpadden deltager i den store buffet hver dag, bliver den for tyk, og det kan skade dens organer og knogler.

Mad er en stor motivationsfaktor for den, så når den ved, at den røde cirkel er lig med en lækker blæksprutte, er den meget opsat på at følge efter pladen.

Kasper Jørgensen, Dyrlæge på Den Blå Planet

- Ligesom for os mennesker kan havskildpadden blive syg, hvis den ikke får en varieret kost. Den har brug for den rette mængde vitaminer og mineraler, siger Kasper Jørgensen.

Et smart trick

Den Blå Planets havskildpadde i Oceantanken har ikke boet i akvariet i mere end et par måneder, men allerede da den ankom, begyndte dyrepasserne at træne den til at følge efter den røde plade.

- Det er smart, fordi vi på den måde kan bestemme, hvor den skal svømme hen. Den lærte allerede, at den røde cirkel er lige med mad i løbet af et par uger, fortæller dyrlægen.

Læs også Cirkus Arenas elefanter går på pension: Sådan ser deres fremtid ud

At havskildpadden var lærenem skyldes netop, at den er så glad for mad.

- Det er jo det gode ved, at den er madglad. Mad er en stor motivationsfaktor for den, så når den ved, at den røde cirkel er lig med en lækker blæksprutte, er den meget opsat på at følge efter pladen, siger Kasper Jørgensen.

Han fortæller, at næste step i skildpaddens udvikling er, at de lærer den, at en bestemt lyd også er lig med mad. For som det er i dag, er det ikke altid, at den kan få øje på den røde plade. Hvis den lærer, at en bestemt lyd er lig med mad, vil den automatisk lede efter den røde plade, som så kan følge den på rette vej over i det lille basin.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik