Smart løsning: Kom sikkert af med din strandgrill

11 nye specielle skraldespande skal hjælpe københavnere med ikke at efterlade brandvarme engangsgrill på stranden.

02:05

Københavns Kommune sætter ind mod grillulykker på stranden Video: TV 2 Lorry

Jævnligt dukker der skrækhistorier op om børn og voksne, der har fået slemme forbrændinger, mens de har gået intetanende på stranden og pludselig er trådt på sand der er flere hundrede grader varmt.

For desværre efterlader mange strandgæster engangsgrillen under sandet, når de går hjem, og så er det, at risikoen for alvorlige skader opstår hos andre strandgæster. Selv mange timer efter, da sandet holder på varmen.

Læs også 3-årige Jakob mistede næsten tæerne: Nu advarer mor strandgæster

Af den grund har Københavns Kommune som et forsøg valgt at opstille 11 specielle skraldespande, som skal gøre det lettere for københavnerne at komme af med det farlige grillaffald.

Sluk grillen og tag den med

Affaldskurvene af metal, som er særligt designet til engangsgrill og varme grillkul, er i første omgang stillet op på Amager Strandpark, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen.

- Alle skal trygt kunne bruge de københavnske strande og have en god oplevelse, så derfor opsætter vi de nye grillaffaldskurve op.  Jeg vil gerne opfordre gæster, der griller på stranden, til at slukke grillen med vand og tage den med sig væk igen, når den er nedkølet, så den kan ryge i den nærmeste grillaffaldskurv. Man bør ikke dække grill, kul eller aske til med sand, da det bliver brandvarmt og kan være farligt for andre, siger Nikolaj Hvingtoft Hansen, der er centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Læs også Christian forbrændte foden på stranden: Nu advarer han andre

Forvaltningen placerer de nye grillaffaldskurve ved ind- og udgangene til strandparken og de steder, hvor gæsterne oftest griller. Grillaffaldskurvene er monteret med grønne skilte med teksten ”Aflevér dine engangsgrill og varme kul hér”, og de er smallere og højere end de normale affaldskurve, så de er til at kende.  Det er dog vigtigt, at gæsterne kun bruger kurvene til grillaffald, da almindeligt affald risikerer at blive antændt.

Skal evaluere efter forsøget

Der er i første omgang tale om et forsøg, hvor der opsættes 11 grillaffaldskurve på Amager Strandpark og en enkelt på Svanemøllen Strand. De første grillaffaldskurve er blevet sat op, og de øvrige forventes at være monteret i løbet af uge 29. 

Læs også Mor advarer: Min datter brændte sig på engangsgrill

Forvaltningen vil løbende evaluere københavnernes brug af grillaffaldskurvene og vurdere, om konceptet skal udbredes til resten af byen.

Fem råd til at grille sikkert på stranden:

  • Stil ikke grillen direkte på sandet. Sand bliver meget varmt og kan give forbrændinger, når du fjerner grillen igen.
  • Grav ikke engangsgrillen ned. Den høje varme gør, at sandet kan omdannes til glas. Samtidig kan sandet holde på varmen i meget, meget lang tid.
  • Hent vand ved vandkanten. Hæld vandet langsomt over grillen, når du skal slukke den. Gør det fra lav højde, så vandet ikke "sprutter" tilbage på dig.
  • Hæld også vand over det sted, grillen har stået, det afkøler.
  • Husk at tage engangsgrillen og andet affald med dig, når du går hjem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik