Slut med kul på Vestegnen - kraftværk skifter til piller

Danmarks største kraftværk skifter kul ud med træpiller. Det betyder, at Vestegnen med god miljøsamvittighed kan fyre op for fjernvarmen i fremtiden.

- Det er historisk!

Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (Soc.dem), er begejstret over, at Avedøreværkets blok 1 i dag endegyldigt siger farvel til kul og gas. I fremtiden skal der nemlig udelukkende fyres med træpiller og halm på Danmarks største kraftværk. 

Det er en god nyhed for Vestegnens Kraftvarmeselskab (VEKS), som er varmekunde hos Avedøreværkets blok 1.

- Det betyder, at Vestegnen nu kommer til at bidrage positivt til ambitionen, om at gøre hovedstadsområdet fossilfrit i 2035, der er en del af den store miljøaftale, som blev indgået fornylig i Paris, siger Steen Christiansen, der udover at være borgmester i Albertslund også er formand for VEKS.

quote Vi vil nu på Vestegnen bruge biomasse i stedet for kul og gas

Steen Christiansen, borgmester, Albertslund

- Vi vil nu på Vestegnen bruge biomasse i stedet for kul og gas, når vi bruger vores fjernvarme, siger Steen Christiansen.

Avedøreværkets overgang til biomasse fremfor fossile brænstoffer, er en del af det tidligere statsejede energiselskab, DONG Energys, store grønne omstilling. I fremtiden vil værket nu producere miljøvenlig varme til 215.000 storkøbenhavnske hjem og el til 600.000 hustande.

Men den grønne omstilling har ikke været uden problemer, som man kan se her

- Nu bliver Avedøreværket en del af løsningen på den grønne omstilling i stedet for at være en del af problemet. Helt konkret spare vi nu 500.000 tons CO2 om året. Det svare til hvad 250.000 biler udleder om året, siger DONG Energys koncerndirektør, Thomas Dalsgaard.

Udover at være mere miljøvenligt, er det dog også økonomisk rentabelt, at skifte over til biomasse fremfor fossile brændstoffer. For udover at blive en vigtig global spiller på det grønne energimarked. Så er der også en mere konkret økonomisk gulerod. 

- Vores kunder efterspørger jo grøn energi, men vi slipper jo også for at betale for de udgifter, som det koster at fyre med kul og gas, siger Thomas Dalsgaard.

Hverken DONG Energys koncerns direktør eller VEKS formand, Steen Christiansen, regner med at varmeregningen bliver dyrere i fremtiden for kunderne på grund af den mere miljørigtige brændsel.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

Torsk i Øresund

Snart bliver det lettere at få torsk på krogen i Øresund

Højkvandsport i Køge

Højvandsport skal beskytte Køge mod oversvømmelser

Affaldsindsamling

Nu skal der samles affald: Danmark i kamp mod take-away-emballage

flagermus

Flagermus skaber koks om længe ventet vejprojekt, der skal løse årtiers køkørsel

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere