Slut med knitrende plastic: København vil forbyde engangskrus

Allerede fra næste år vil Københavns Kommune stille krav om, at arrangører af festivaler og koncerter skal benytte af genbrugskrus.

Flere hundredetusinder var på gaden til årets Distortion-festival. De to store gadefester på Nørrebro og Vesterbro resulterede udover mange festglade deltagere også i 52 tons skrald, der skulle fjernes fra gaden.

Men til næste års Distortion kommer festivaldeltagerne ikke til at vade rundt i knasende og ødelagte plastickrus, der er blevet smidt på gaden.

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg har nemlig den 3. juni besluttet, at det skal være slut med, at arrangører af koncerter, festivaler og andre arrangementer på kommunale områder benytter sig af engangskrus. 

quote Plastic er ikke bare grimt, når det ligger og flyder i naturen. Det er skadeligt for dyre- og planteliv, og alt for ofte ender det i en havneby som København i havet, hvor det kan flyde rundt i årtier.

Karina Vestergård Madsen, stedfortrædende teknik- og miljøborgmester i København, Enhedslisten

I stedet vil der fra 2020 blive stillet krav om, at store arrangementer skal benytte sig af vaskbare genbrugskrus, når de udskænker drikkevarer.

- Plastic er ikke bare grimt, når det ligger og flyder i naturen. Det er skadeligt for dyre- og planteliv, og alt for ofte ender det i en havneby som København i havet, hvor det kan flyde rundt i årtier inden, det bliver nedbrudt eller, eller til forbrænding, hvor det udleder CO2, siger stedfortrædende teknik- og miljøborgmester i København, Karina Vestergård Madsen, Enhedslisten, i en pressemeddelse.

Bunke af affald i forbindelse med oprydningen på Dronning Louises Bro til årets Distortion på Nørrebro.
Bunke af affald i forbindelse med oprydningen på Dronning Louises Bro til årets Distortion på Nørrebro.
Foto: Københavns Kommune

Dispensation til mindre arrangementer

En miljøvurdering lavet af Københavns Teknik- og Miljøforvaltning viser, at et vaskbart genbrugskrus skal benyttes 2,7 gange, før det har en lavere klimapåvirkning end et engangskrus. Ligeledes oplyser Københavns Kommune, at et forsøg sidste år viste, at genbrugskrus i gennemsnit bliver brugt 24,5 gange.

- Det er meget svært at finde et argument for ikke at gøre det her. Ikke nok med, at det er meget klimavenligt, det er tilmed en positiv økonomisk investering for en lang række arrangementer, siger Karina Vestergård Madsen.

Ifølge Københavns Kommune kan mellemstore arrangementer nemlig tjene op mod 1.000 kroner og store arrangementer op mod 55.000 kroner, hvis de skifter engangkrus ud med genbrugskrus. 

De mindre arrangementer kan forvente et tab, men her åbner kommunen op for en speciel dispensation fra kravet om genbrugskrus, hvis miljøbelastningen er marginal.

- Det viser også, at vi kan sagtens kan kæmpe for en CO2-netural hovedstad uden at frygte for, at bunden går ud af kassen. Her går København forrest med et godt eksempel på en på alle måder bæredygtig omstilling, siger den stedfortrædende teknik- og miljøborgmester.

Festivaler har taget skridtet

Københavns Kommune er ikke de eneste, som vælger at skifte engangskrus ud med bæredygtige genbrugskrus. Tivoli har for længst skiftet over, så gæsterne kun får serveret deres drikkevarer i genanvendelige kopper.

Ligeledes offentliggjorde GRØN og Roskilde Festival tidligere i år, at også de skifter engangsplastkrus ud med bæredygtige genbrugsplast, når der skal serveres øl og sodavand på festivalerne denne sommer.

- Vi har i flere år arbejdet på at mindske vores miljøbelastning med engangsglas af bionedbrydeligt plastik, men samarbejdet med Tuborg og de andre festivaler om vaskbare genbrugsglas er et stort og bæredygtigt skridt fremad, sagde divisionschef for Roskilde Festival, Lars Orlamundt, i april.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik