Skraldekrigere samlede 30 sække affald på Bryggen: Nu takker kommunen

Det skal være slut med skrald på Islands Brygge, mente Nadia, der fik samlet en hær af skraldekrigere. Dagen efter takkede kommunen i et fint brev.

Sol og sommer betyder hygge og mange mennesker ved havnefronten på Islands Brygge.

quote Moder Jord er ligeglad med, hvor meget vi betaler i skat. Lige nu går det for langsomt i forhold til den hast, vi spolerer jorden med.

Nadia Braarup

Men det betyder desværre også store mængder skrald.

Det får hvert år sure mennesker til tasterne på sociale medier, hvor de hidser sig op over de ansvarsløse mennesker, der efterlader deres øl, engangsgrill og ikke mindst cigaretskodder.

Nadia Braarup samlede 30 mennesker, der på to en halv time fik samlet 30 sække med skrald på Islands Brygge.
Nadia Braarup samlede 30 mennesker, der på to en halv time fik samlet 30 sække med skrald på Islands Brygge.
Foto: Privatfoto

Nadia Braarup sad hjemme foran skærmen og blev godt irriteret over alle de opslag med brok:

- Jeg var ved at være træt af denne her Facebook-mentalitet, hvor folk i flæng ligger brok-billeder op. Det var da lige godt utroligt, tænkte jeg, for hvor mange letter røven og gør noget ved det? Og så gik det op for mig, at det lige så godt kunne være mig, der gjorde noget, siger hun.

- Jeg har selv boet på Bryggen i 17 år, og det er en losseplads om sommeren. Det er uhyggeligt. Ikke engang svin skider, hvor de selv ligger. Men det gør vi, siger Nadia Braarup. 

Hun skrev derfor et opslag i Facebook-gruppen, "Amager", hvor hun sagde, at hun selv ville samle skrald på Islands Brygge lørdag den 9. juni og inviterede folk til at være med.

Taget imod med kyshånd

Derfra gik det stærkt. Flere meldte positivt tilbage, og da dagen kom, var de 30 skraldekrigere samlet klokken 11.00 for at gå i sving.

Inden havde Nadia Braarup taget kontakt til Superbrugsen, der havde sponsoreret skraldeposer. Teknik- og Miljøforvaltningen havde doneret veste og skralde-udstyr, så de ikke lignede "rabiate landsbytosser med poser", som Nadia sagde, men så mere organiserede ud.

Fra organisationen Plastic Change havde hun skaffet oplysningsmateriale om skrald, som de delte ud til dem, der nød solen. Derudover fik de en skraldepose med i hånden.

- Jeg var nervøs for, hvordan de ville tage imod os, men vi blevet taget imod med kyshånd. Vi oplevede endda, at folk selv begyndte at samle skrald ind. I sidste ende samlede vi 30 sække fyldt til bristepunktet med skrald, siger hun. 

Her kan du se nogle af de sække, som skraldekrigerne fik samlet.
Her kan du se nogle af de sække, som skraldekrigerne fik samlet.
Foto: Privatfoto

De samlede affald op ved havnefronten, på stensætningen ved vandet og på Njalsgade.

Efter den succesfulde skraldeindsats delte hun billeder fra dagen på Amager-gruppen - og det har fået 1.300 likes fra amagerkanerne. I kommentarfeltet skriver folk: "Sejt", "godt initiativ" og "god stil".

Der er sågar en restaurant, der har tilbudt gratis sandwiches til deres næste skralde-indsats. 

Sådan så det ud, da en gruppe på 30 børn og voksne samlede skrald på Islands Brygge lørdag.
Sådan så det ud, da en gruppe på 30 børn og voksne samlede skrald på Islands Brygge lørdag.
Foto: Privatfoto

"Stor tak"

Men den fine historie stopper ikke her.

Dagen efter mødte en af Brygge-borgerne personer fra kommunen, der skulle samle skrald. Fra dem lød det, at den frivillige indsats havde gjort en forskel.

Kommunens medarbejdere skrev en seddel som tak til de frivillige, som de overgav til en Brygge-borger, der lagde det ud på Facebook.

"Til alle jer seje folk, der var nede og samle skrald på Bryggens havneareal: Guldmedalje. Det var en fornøjelse at kommer derned i morges. Man kunne tydeligt se, at I havde været der. Stor tak til jer alle sammen", stod der på sedlen, der også er blevet delt på Amager-gruppen.

Beskedens ægthed bliver bekræftet af enhedschef i Center for Driftsudvikling i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, Jakob Tamsmark.

- Vi kan sagtens bekræfte, at det er en af vores medarbejdere herindefra, der har sendt den hilsen. Det er en af de medarbejdere, som arbejder med det fysiske renhold i Havneparken, som har skrevet den, siger enhedschefen til TV 2 Lorry.

quote Det er fantastisk at se, når private borgere hjælper til og gør noget selv. Det hjælper rigtig meget.

Jakob Tamsmark, enhedschef i Center for Driftsudvikling, Københavns Kommune

Han glæder sig over, at borgerne i området har lyst til at hjælpe på helt frivillig basis. For travlheden er til at spore for medarbejderne, der står for renhold.

Havneparken har nemlig været flittigt besøgt med det gode vejr - og så godt besøgt, at det har været svært for de kommunale arbejdere at holde Havneparken pæn og ren hele tiden.

- Vi gør selv en stor indsats i det område, da det er et meget populært område dernede. Det er klart at med det store rykind i sommerugerne, så er det svært at følge med. Selvom vi sætter en stor ære i at gøre det godt, og holde det pænt og rent.

- I den ideelle verden tager de unge mennesker selv deres skrald med sig, når de forlader området. Men når det ikke altid sker, er det fantastisk at se, når private borgere hjælper til og gør noget selv. Det hjælper rigtig meget, siger Jakob Tamsmark.

Den besked er Nadia Braarup meget glad for. For selvom det ikke er almindelige menneskers arbejde at samle skrald, gør hun det gerne, hvis det kan lette mængden af skrald, der ender i Københavns Havn.

- Det er et spørgsmål om rent eller ret. Og jeg vælger rent. Moder Jord er ligeglad med, hvor meget vi betaler i skat. Lige nu går det for langsomt i forhold til den hast, vi spolerer jorden med, siger hun.

Det er ikke sidste gang, at Nadia Braarup arrangerer en skraldeindsats. Næste gang samler hun en skraldehær og tager ned til Islands Brygge om aftenen - og senere på sommeren får Amager Strandpark en tur, lover hun. 

 
 
Foto: Privatfoto

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik